Palatul Cotroceni este una dintre cele mai importante cladiri din Romania, aici luandu-se decizii cruciale pentru istoria tarii, cum ar fi, de pilda, intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, discutata in cadrul Cosiliului de Coroana din anul 1916.


Cel care a facut Mosia Cotroceni este Serban Cantacuzino. Astfel, in 1679, domnitorul decide sa construiasca aici un ansamblu manastiresc compus din biserica, case egumenesti si chilii pentru calugari.Pe latura nordica a curtii, Serban Cantacuzino a ridicat case domnesti, care au fost gazdele, timp de aproape 100 de ani, si ale domnitorului Constantin Brancoveanu.

Domeniul a suferit modificari abia in timpul domniei lui Barbu Dimitrie Stribei, acesta ordonand, in 1852, refacerea Palatului Cotroceni.

„Ultima renovare semnificativa a palatului a avut loc dupa cutremurul din 1977, iar pe perioada comunista cladirea a fost transformata in palat al copiilor”, a povestit, intr-un interviu acordat Wall-Street, Liviu Jicman, directorul general al Muzeului National Cotroceni.

Muzeul National Cotroceni a fost infiintat in decembrie 1991 si ocupa aripa veche a palatului, fosta resedinta domneasca si regala. Detine peste 20.000 de piese din cele mai diverse domenii: arta plastica, arta decorativa, istorie, carte veche si documente si acte oficiale, numismatica, arheologie.

Administratia prezidentiala isi desfasoara activitatea in cea mai noua aripa a Palatului Cotroceni, ridicata in anii ’80, sub conducerea arhitectului Nicolae Vladescu, in acelasi stil cu restul ansamblului.

Accentul este pus nu doar pe valoarea intrinseca a diferitelor obiecte de arte din muzeu, ci si pe semnificatia lor din perspectiva istorica.

„Desi Palatul Parlamentului este mult mai vizitat, cred ca Muzeul Cotroceni este mult mai reprezentativ pentru istoria romanilor. Daca ar fi sa descriu in cateva cuvinte acest muzeu ar fi «povestea romanilor”, mai spune directorul muzeului.

Un muzeu dinamic si deschis la inovatie

Desi este unul dintre cele mai noi muzee bucurestene, Muzeul National Cotroceni s-a impus in mediul cultural si social romanesc ca o institutie moderna, care se sincronizeza cu noile tendinte din muzeologia contemporana. Astfel, in Palatul Cotroceni sunt realizate programe stiintifice si expozitionale diverse.

„Avem cate o noua expozitie la 1-2 luni. In septembrie, de exemplu, vom avea o expozitie dedicata evolutiei ansamblului Cotroceni. De asemnea, organizam si colocvii, unul de traditie fiind colocviul national de istorie. Pentru copii, mai organizam ore de istorie sau de caligrafie la muzeu”, explica Liviu Jicman.

Cand puteti vizita muzeul si cat costa

Muzeul Cotroceni poate fi vizitat de luni pana duminica intre orele 9.30-16.30 (pe timpul verii programul de prelungeste pana la 17.30). Muzeul poate fi vizitat in grupuri programate, de maximum 20 de persoane, doar cu ghidaj de specialitate in limbile romana, engleza, franceza, italiana.

„Este foarte important ca cei care vor sa viziteze muzeul sa se programeze cu 1-2 zile inainte si sa aiba la ei un document de identitate – inainte de intrarea in muzeu, se face un control de securitate, fiind un obiectiv sub supravegherea SPP”, explica directorul Muzeului Cotroceni.

In cazul expozitiilor temporare, nu este nevoie de programare prealabila, insa si aici actul de identitate este obligatoriu.
Tarife de vizitare a Muzeului National Cotroceni:

  • Vizitatori romani: 12 lei / persoana
  • Vizitatori straini: 27 lei / persoana (12 lei pret acces muzeu si 15 lei taxa ghidaj limba straina)
  • Elevi clasele V-XII, studenti, pensionari: 6 lei / persoana
  • Elevi clasele I-IV: 4 lei / persoana
  • Elevi si studenti straini: 21 lei / persoana (6 lei pret acces muzeu si 15 lei taxa ghidaj limba straina)

Intrare este gratuita pentru: veterani de razboi, prescolari, persoane cu handicap, eroi ai Revolutiei, membri I.C.O.M., I.C.O.M.O.S., membrii U.A.P., specialisti din muzee si biblioteci, membrii Societatii Colectionarilor de Arta din Romania

Pret expozitii temporare: 5 - 10 lei / persoana (in functie de expozitie).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri