Ordonanta de Urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar a fost adoptata de Guvern. Anuntul a fost facut de catre ministrul Muncii, Dragos Pislaru, care a spus ca prin acest act normativ se incearca rezolvarea si corectarea unor inechitati.

"Nu vom rezolva absolut toate problemele prin aceasta ordonanta, dar stim ca peste 650.000 de oameni din adminstratia publica centrala vor beneficia de prevederile acestei ordonante", a mai spus ministrul Muncii, conform News.ro

Pislaru declara, luni, ca impactul bugetar al corectiilor financiare pe care le va aduce ordonanta privind salarizarea bugetarilor va fi intre 800 si 900 de milioane de lei pentru ultimele patru luni ale acestui an, iar anul viitor, cu tot cu bonusuri de sanatate, acesta se va situa undeva intre 2,5 - 2,6 miliarde de lei, actul normativ avand o sustinere majoritara in cadrul Consiliului National Tripartit..

El a precizat ca prin includerea educatiei ”ca famillie ocupationala” de la 1 august 2016 cu 50% din grila pregatita pentru acest sector, jumatate din numarul total de persoane salarizate in sectorul public vor beneficia de corectiile disfunctionalitatilor existente in sistem.

Ministrul Muncii a aratat ca principala nemultumire a sindicatelor din educatie, care au contestat ordonanta, este legata de termenele de la care ar urma sa fie aplicate corectiile financiare, si nu de principiile pe care le vizeaza ordonanta privind salarizarea bugetarilor.

"Problema lor e legata de termen. Ei ar fi vrut ca, asa cum exista la sanatate o grila care se aplica de la 1 august 2016, sa existe si la educatie. Noi am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru”, a spus Pislaru, precizand ca ceea ce se face in sectorul de educatie este sa fie eliminata o lege speciala dedicata sectorului.

El a subliniat ca de la 1 august 2016 intra in vigoare toate corectiile disfunctionalitatilor, ceea ce inseamna incadrarea in aceeasi unitate la aceeasi functie si aceeasi vechime.

De asemenea, Pislaru a mai spus ca grila pe sanatate care presupune, in ansamblul sau, o masa salariala undeva spre 15% referitor la bugetul aferent in acest moment intra in vigoare incepand cu 1 august 2016, urmand ca sectorul de sanatate sa mai beneficieze de acel bonus de performanta de 2% de la 1 ianuarie 2017.

In ceea ce priveste grila pe educatie, Pislaru a spus ca a definit grila integrala intr-un mod similar cu cea de pe sanatate, dar 50% din aceste cresteri intra in vigoare de 1 august 2016, iar majorarea ei la nivelul intreg care se regaseste in grila intra in vigoare in decembrie 2017.
Totodata, de la 1 ianuarie 2018 este luat in calcul si bonusul de performanta pentru educatie similar cu cel de la sanatate, a mai precizat ministrul Muncii.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri