Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca, din datele pe care le-am primit de la ISU, putin peste o treime din cladirile destinate procesului educational au autorizatie de securitate la incendiu, iar autorizatiile sanitare se dau in urma unei declaratii pe proprie raspundere, el anuntand ca a cerut un plan, care sa poata fi aplicat incepand cu noul an scolar, informeaza News.ro.

Iohannis a precizat in discursul sustinut la Palatul Cotroceni ca o problema a sistemului de educatie il reprezinta ”avizele sanitare si autorizatiile de securitate la incendiu".

”Din datele pe care le-am primit de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, am constatat ca putin peste o treime din cladirile destinate procesului educational au autorizatie de securitate la incendiu. Asta deoarece cadrul legal o impune numai pentru cladirile construite sau la care s-au adus modificari dupa anul 1998. Ca si cand in celelalte cladiri nu ar fi tot scoala, tot copii. Mai mult, avizul sanitar poate fi obtinut printr-o banala declaratie pe proprie raspundere care s-a demonstrat mai mult decat o data a fi neconforma cu realitatea”, a spus seful statului.

El a precizat ca realizarea acestor probleme necesita mult mai multa responsabilibilitate si corectitudine la toate nivelurile si o mai buna colaborare intre autoritati. Potrivit presedintelui, este nevoie sa se puna ”bazele unei cooperari institutionale, care pleaca de la preocuparea autentica pentru rezolvarea problemelor existente si nu se rezuma la respectarea formala a legislatiei”.

”Am cerut inca de la inceputul acestui an scolar un plan, pentru ca pana la sfarsitul anului 2018, cand celebram un centenar de Romanie moderna, sa nu mai existe nicio scoala fara autorizatie. Suntem la sfaritul anului scoalar si cele doua luni de vacanta trebuie sa reprezinte intervalul in care acest plan este finalizat si se incepe punerea in practica”, a mai spus presedintele Iohannis.

Daca vrem invatamant de calitate, conditia esentiala este ca elevii sa se simta in siguranta

Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca o conditie esentiala pentru un invatamant de calitate este ca elevii sa se simta in siguranta, el adaugand ca siguranta din institutiile de invatamant nu mai poate fi abordata "fara a sti exact situatia din fiecare scoala" si fara a planifica investitiile in functie de aceasta.

”Daca vrem un invatamant de calitate, va trebui sa indeplinim o conditie esentiala. Elevii trebuie sa se simta in siguranta si sa fie realmente in siguranta in scoli. In institutiile de invatamant preuniversitar invata si lucreaza aproape 4 milioane de romani, copii si adulti. Siguranta lor nu este o joaca, ci o prioritate”, a spus seful statului, in cadrul intalniri de lucru cu tema ”Siguranta publica in spatiile de invatamant preuniversitar”.

Klaus Iohannis a tinut sa precizeze ca siguranta din institutiile de invatamant ”nu mai poate fi abordata fara a sti exact situatia din fiecare scoala, fara a planifica investitiile in functie de aceasta si fara a stabili clar cine este responsabil pentru fiecare aspect in parte”.

Sursa foto: Fer Gregory/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri