Cutremurul de sambata noaptea a fost apropiat de cel cu magnitudinea 5,5 produs in august 2009 in Marea Neagra si care a fost resimtit la Bucuresti, dar "cel mai bine ar fi sa nu se faca predictii apocaliptice pentru ca ceea ce se intampla sub pamant ramane inca o necunoscuta", a spus Gheorghe Marmureanu, potrivit News.ro.

Presedintele de onoare al INFP a subliniat ca seismele nu pot fi prezise.

"Sa nu mai dam predictii apocaliptice despre cutremur. Nu exista predictii de cutremure in lume, stiti bine cat de pregatiti sunt japonezii, dar si alte state si... degeaba. Cand vine, vine. Sunt expert NATO la Bruxelles. In urma cu patru ani, am preluat o serie de proiecte de predictii, dupa Fukushima, cutremurul mare din Japonia, si intr-o discutie cu conducerea NATO am venit cu lamuriri. Imi amintesc despre un articol publicat in «Nature», in care se spune clar: cutremurele nu pot fi prezise. Deci, ceea ce se intampla de fiecare data cand oamenii isi dau cu parerea sunt motive de a induce panica. Nu putem discuta despre predictii in cazul seismelor, pentru ca de fapt nimeni in lume nu a facut o predictie corecta", a spus profesorul Gheorghe Marmureanu.

In plus, presedintele onorific al INFP a tinut sa pecizeze ca este foarte important ca oamenii sa fie educati si sa stie cum sa reactioneze in astfel de situatii.

"Decat sa ne consumam energia facand predictii sau estimari care bloc ar putea sa cada, mai bine fiecare, la noi acasa, sau la serviciu, am face exercitii de protectie la cutremur. Adica sa stim exact ce ar trebui sa facem si ce nu ar trebui sa facem la cutremur. Acest cutremur este firesc. In scoarta pamantului sunt acumulari de gaze, trecuie evacuate. Da, cutremurele din Vrancea sunt seisme de mare adancime, cu alta tectonica, deci nu sunt cutremure precum cele cele din Turcia, Italia sau Statele Unite, de faliere sau subductie”, a adaugat profesorul Marmureanu.

Citeste si:

In plus, profesorul a tinut sa precizeze ca nu exista nici macar o periodicitate, iar cutremurele nu sunt la fel.

"Au fost cutremure mari in 1701, 1738, 1802, 1838, 1940 si 1977. Nu putem vorbi de ciclicitate. Apoi, cutremurele nu seamana unul cu altul, nici macar in ceea ce priveste adancimea. Unele mai de suprafata, altele de mare adancime, precum cel din 40, care a fost la 150 de kilometri adancime. Atunci, cum sa spui: va fi un cutremur mare! Va fi, dar cine stie cand?”, a adaugat directorul onorific.

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, sambata, la ora 2.11.20, in zona Vrancea, la o adancime de 91,6 kilometri, potrivit INFP. Seismul s-a produs la sapte kilometri de localitatea Nereju si 40 de kilometri de Focsani.

Miscarea telurica s-a simtit pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in Republica Moldova, Ucraina si Bulgaria.

Sursa foto: Antonio Nardelli / Shutterstock.com