Oamenii de business vad anul 2018 dominat de transformarile produse de avansul tehnologic care par sa fi atins masa critica in mai multe domenii. Serviciile bancare vor incorpora mai multa tehnologie si mizeaza tot mai mult pe digitalizare si mobilitate, obiectele vor incorpora informatie, iar in cativa ani, inteligenta artificiala va putea realiza „activitati de gandire” trecand dincolo de colectarea si interpretarea datelor. In anumite domenii de productie tehnologia va fi o solutie pentru lipsa de personal calificat (de ex. robotizare), in altele va fi utilizata pentru pregatirea personalului necesar (AR).

Afacerile antreprenorilor locali au atins etape de dezvoltare interesante si competitive. In 2018, este posibil ca acestea sa cucereasca piete la nivel regional si european, sa creasca exporturile. Si investitiile romanesti in strainatate ar putea creste, odata cu consolidarea acestor planuri si, probabil, si din cauza mediului intern mai putin ofertant. Iti prezentam mai jos 14 predictii emise de catre oamenii de business din diverse industrii.

Luca Rabbia, Group Operations Director, GOLDPLAST

  • Lipsa personalului, mai mult sau mai putin calificat se va resimti si in 2018. De aceea, un numar mai mare de companii vor initia parteneriate cu liceele tehnice si universitatea, cu scopul de formare si atragere a viitorilor angajati.
  • Companiile straine interesate sa investeasca in Romania vor fi mai sceptice; instabilitatea fiscala plus incertitudinea privind costul fortei de munca si al energiei electrice pot fi motive de amanare sau renuntare la aceste investitii.
  • Automatizarea si Industria 4.0 devin o necesitate pentru a mentine competitivitatea si compensarea lipsei de personal.
  • In 2018, turismul in Romania va continua sa se dezvolte si se va mentine tendinta de crestere a numarului turistilor straini. Lucrul acesta va aduce investitii si, sper, va motiva mai multi tineri sa se orienteze catre protectia si promovarea comorilor naturale din Romania.
  • In orase mai mari, noi modele de business vor cauza tensiuni si schimbari rapide: car si bike sharing vs. masina de proprietate, Uber vs. taxi, street food, take away sau delivery food vs. restaurante.

Daniela Marin, Principal Manager EBRD Advice for Small Businesses, Romania

  • In 2018, tot mai multe produse romanesti vor intra pe rafturile magazinelor din Europa. Investitiile antreprenorilor locali din ultimii ani, in marketing, digitalizare, informatizare, eficientizarea resurselor interne, instruirea angajatilor se reflecta acum in produse de calitate care pot concura cu succes pe pietele europene si nu numai. Companiile care au investit in branduri “made in RO” vor avea sansa sa se transforme din jucatori locali in jucatori regionali.
  • 2018 va pune presiune pe companiile mici. Pentru a supravietui mediului concurential tot mai provocator, micii intreprinzatori vor fi nevoiti sa inoveze si sa se alinieze standardelor marilor jucatorii din piata locala.
  • In consultanta, se va pune accent pe specializarea pe sectoare de activitate. Piata locala de consultanta a atins un anumit nivel de maturitate, calitatea si standardele serviciilor oferite au crescut, iar clientii inteleg acum beneficiile si impactul consultantei asupra unei afaceri in crestere. In continuare, vom vedea clienti mai exigenti si o cerere tot mai mare de consultanta specializata pe industrii si sectoare de activitate.

Florin Boldescu, Head of Digital Banking PSD2, Raiffeisen Bank

  • In contextul platformificarii serviciilor, vor aparea tot mai des oportunitati de a lucra impreuna, in proiecte intre-banci sau cu Fintech-uri. Unele banci vor putea deveni hub-uri de distributie pentru un set larg de solutii, construite local sau international, mixand atuurile proprii (scalabilitate, experienta, capital, numar mare de clienti persoane fizice si persoane juridice) cu cele ale Fintech-urilor (agilitate, cultura inovatiei, tehnologie).
  • In conditiile in care bancile isi "vad" tot mai rar clientii, numarul agentiilor continua sa scada, iar intensitatea de utilizare a serviciilor electronice creste vor aparea noi indicatori care sa masoare in special: experienta clientilor si digital customer journey, interactiunea contextuala, real-time. De asemenea, vor fi implementate solutii care sa integreze human si digital, inteligenta artificiala, chat-bot, analytics.
  • Platile contactless la POS sunt un succes, rata de adoptie este mare, cosumatorii au imbratisat, intuitiv, valoarea solutiei: usor de folosit, rapid, comod. Piata este "coapta" pentru pasul urmator: utilizarea mobilului ca instrument de plata contactless la POS deoarece combina doua elemente familiare: mobilul si plata contactless.
Valentin Stanescu, Director General Dell EMC Romania
  • Inteligenta artificiala va realiza „activitatile de gandire” cu mare viteza: In urmatorii cativa ani, inteligenta artificiala (AI) va schimba modul in care ne petrecem timpul actionand asupra datelor si nu doar prin gestionarea acestora. Companiile vor exploata inteligenta artificiala, astfel incat aceasta sa indeplineasca „activitati de gandire” pe baza unor date, reducand semnificativ timpul petrecut cu prospectarea, dezbaterea, planificarea si testarea fiecarei inovatii.
  • Incorporarea IQ-ului in obiecte: Incepand cu 2018, vom face pasi uriasi in directia incorporarii de informatii accesibile aproape instantaneu in orasele, organizatiile, casele si vehiculele dotate cu tehnologia IoT (Internet of Things). Vom deveni „piloti digitali” ai tehnologiei si mediilor care ne inconjoara. Tehnologia va functiona ca o extensie a persoanei noastre. Toate obiectele vor deveni inteligente si ne vor permite sa avem vieti mai inteligente.
  • Casti AR de calitate ridicata: De asemenea, nu va mai trece mult timp pana cand granitele dintre realitatea „reala” si realitatea augmentata (AR) vor incepe sa dispara. Viabilitatea comerciala a realitatii augmentate este deja evidenta. De exemplu, echipe de constructori, arhitecti si ingineri utilizeaza casti AR pentru a vizualiza cladiri noi, pentru a-si coordona eforturile pe baza unei imagini unice a unui proiect si pentru a instrui lucratorii din teren, atunci cand un tehnician nu poate fi la fata locului in ziua respectiva.

Sursa foto: By oatawa / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri