Pacientii vor avea acces neingradit la toate datele medicale personale, care le vor fi comunicate de unitatea sanitara in cel mult 48 ore de la solicitare, pot cere ca o alta persoana sa afle diagnosticul daca acesta i-ar cauza suferinta, sunt tratati la fel indiferent de rasa, sex, varsta, apartenenta etnica, religie, optiune politica sau antipatie personala si sunt implicati in programe de cercetare medicala doar cu acordul lor si daca acestea sunt in interesul lor. Spitalele pot efectua interventii medicale doar daca dispun de dotarile necesare si de personal acreditat si trebuie sa le asigure pacientilor, la solicitarea acestora, alte opinii medicale si servicii acordate de medici acreditati din afara unitatii sanitare, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii, scrie News.ro.

Prin proiectul de ordin, pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, se propun noi reglementari fata de prevederile vechiului ordin din 2004 privind Normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, printre care: consimtamantul pacientilor pentru fotografiere sau filmare in unitatile sanitare; consimtamantul privind participarea la invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica; consimtamantul de comunicare catre pacient a datelor cu caracter confidential privind starea sa de sanatate; acordul pacientului privind comunicarea catre alte persoane a datelor cu caracter confidential privind starea sa de sanatate; consimtamantul privind decizia pacientului de a nu fi informat in cazul in care informatiile prezentate i-ar cauza suferinta; decizia pacientului de a nu permite accesul altei persoane la datele cu caracter confidential privind starea sa de sanatate; decizia privind retragerea acordului pacientului asupra accesului altei persoane la datele cu caracter confidential privind starea sa de sanatate.

Initiatorii proiectului sustin ca noile prevederi sunt introduse ca urmare a numarului insemnat de sesizari primite din partea reprezentantilor asociatiilor de pacienti, precum si din partea pacientilor referitoare la acordul pentru furnizarea de informatii privind starea de sanatate, evolutia investigatiilor, diagnosticul, prognosticul si tratamentul.

Unitatile sanitare publice si private care acorda ingrijiri de sanatate sau ingrijiri terminale si in care sunt efectuate interventii medicale au obligatia de a furniza pacientilor informatii referitoare la: serviciile medicale disponibile si modul de acces la acestea; identitatea si statutul profesional al salariatilor din cadrul unitatii sanitare; regulile pe care trebuie sa le respecte pe durata internarii; starea de sanatate; interventiile medicale propuse; riscurile potentiale ale fiecarei proceduri care urmeaza a fi aplicata; alternativele existente la procedurile propuse; date disponibile rezultate din cercetari stiintifice si activitati de inovare tehnologica referitoare la diagnosticul si tratamentul afectiunii; consecintele neefectuarii tratamentului si ale nerespectarii recomandarilor medicale, diagnosticul stabilit si prognosticul afectiunilor.

Potrivit proiectului, unitatile sanitare trebuie sa asigure accesul egal al pacientilor la ingrijiri medicale, fara discriminare pe baza de rasa, sex, varsta, apartenenta etnica, origine nationala, religie, optiune politica sau antipatie personala.

Retail jobs

De asemenea, fiecare unitate sanitara trebuie sa cuprinda in regulamentul propriu de organizare si functionare prevederi referitoare la obligatia angajatilor in ce priveste dreptul pacientilor la respect ca persoane umane.

Proiectul mai prevede ca unitatile sanitare trebuie sa utilizeze toate mijloacele si resursele disponibile pentru asigurarea unui inalt nivel calitativ al ingrijirilor medicale. In situatia in care interventiile medicale sunt refuzate de pacienti, care isi asuma in scris raspunderea pentru decizia lor, acestora trebuie sa li se explice consecintele refuzului sau opririi actelor medicale.

In situatia in care este necesara efectuarea unei interventii medicale unui pacient care nu isi poate exprima vointa, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioara a vointei, daca aceasta este cunoscuta. In plus, in situatia in care, pentru efectuarea unei interventii medicale, se solicita consimtamantul reprezentantului legal al pacientului, acesta trebuie sa fie implicat in adoptarea deciziei, in limitele capacitatii sale de intelegere.

Proiectul mai prevede ca, daca unitatea sanitara considera ca interventia este in interesul pacientului, dar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, furnizorul de servicii medicale are obligatia efectuarii in cel mai scurt timp posibil a demersurilor pentru constituirea comisiei de arbitraj de specialitate.

Citeste si:
Ce spune Ministerul Sănătății despre oxigenoterapia hiperbară
Ce spune Ministerul Sănătății...

In document se stabileste si ca fotografierea sau filmarea pacientilor in unitatile sanitare, in cazurile in care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului sau pentru evitarea suspectarii unei culpe medicale, se efectueaza fara consimtamantul acestora.

Participarea la activitati de cercetare stiintifica medicala a persoanelor care nu sunt capabile sa-si exprime vointa poate fi realizata numai dupa obtinerea consimtamantului reprezentantilor legali si numai in situatia in care cercetarea respectiva este efectuata si in interesul pacientului, prin completarea formularului „Acordul pacientului/reprezentantului legal privind participarea la invatamantul medical si cercetare stiintifica”.

Potrivit noilor prevederi, pacientii vor avea acces neingradit la datele medicale personale, iar solicitarea privind comunicarea acestora se adreseaza institutiei medicale, in scris, prin completarea unui formular. Eliberarea copiilor documentelor medicale solicitate se face de catre unitatile sanitare in termen de maximum 48 ore de la inregistrarea solicitarii.

In situatiile in care se solicita informatii cu caracter confidential, unitatile sanitare au obligatia sa asigure respectarea cadrului legal privind furnizarea acestora.

Citeste si:
Țara în care nevaccinații își vor plăti tratamentul dacă se...
Țara în care pacienții...

In situatiile in care datele referitoare la viata privata, familiala a pacientului influenteaza pozitiv stabilirea diagnosticului, tratamentul sau ingrijirile acordate, unitatile sanitare le pot utiliza, dar numai cu consimtamantul acestuia, fiind considerate exceptii cazurile in care pacientii reprezinta pericole pentru ei insisi sau pentru sanatatea publica.

In proiect se mai arata ca medicul curant are obligatia sa aduca la cunostinta pacientului faptul ca are dreptul de a cere sa nu fie informat in cazul in care informatiile medicale prezentate i-ar cauza suferinta, precum si dreptul de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau. Acordul pacientului privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sanatate, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale se exprima in scris, prin completarea unui formular.

Proiectul reglementeaza si interventiile in cazul in care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru sanatatea femeii gravide, prioritate avand salvarea vietii mamei.

De asemenea, in asigurarea serviciilor din domeniul sanatatii reproducerii, unitatile sanitare trebuie sa asigure conditiile necesare alegerii de catre pacienti a celor mai sigure metode din punct de vedere al eficientei si lipsei de riscuri.

Unitatile sanitare au obligatia de a asigura efectuarea de interventii medicale asupra pacientului numai daca dispun de dotarile necesare si de personal acreditat. Interventiile medicale asupra pacientului pot fi efectuate in absenta conditiilor necesare numai in cazuri de urgenta aparute in situatii extreme.

Totodata, unitatile sanitare pot asigura, la cererea pacientului sau a familiei acestuia, cadrul adecvat in care acesta poate beneficia de sprijinul familiei si al prietenilor, de suport spiritual si material pe tot parcursul ingrijirilor medicale.

La cererea pacientilor internati, unitatile cu paturi trebuie sa asigure conditiile necesare pentru obtinerea de catre acestia a altor opinii medicale, precum si pentru acordarea de servicii medicale de catre medici acreditati din afara unitatii.

Sursa foto: fam_photo / shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri