Peste 200 de persoane s-au adunat miercuri seara in Piata Victoriei pentru a protesta fata de modificarile la legile justitiei anuntate de catre ministrul Tudorel Toader. Protestatarii scandeaza "PSD - ciuma rosie!", "Justitie, nu coruptie!", "Nu vrem sa fim o natie de hoti!" si "Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!".

In piata au venit si echipaje de jandarmi care au instalat garduri de protectie. Multimea scandeaza "PSD - Ciuma rosie" si canta imnul national, informeaza News.ro.

Mobilizarea a fost facuta pe Facebook pentru ora 20.30. Protestatarii au vuvuzele si tobe, iar unii dintre ei flutura drapele tricolore. De asemenea, a fost adus si un manechin in zeghe.

Modificarile semnificative la cele trei legi ale justitiei anuntate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor. Aceste propuneri au provcat critici atat din partea presedintelui Klaus Iohannis, cat si din partea CSM, DIICOT si a Parchetului General, care au reclamat ca nu au vacut proiectele de lege, acestea nefiind facute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent.

Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui.

Totodata, modificarile vizeaza ca solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

O alta modificare semnificativa este ca Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei.

Sursa foto: Alex Damian

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri