Trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie, atunci cand ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Trecerea la ora de iarna se face in ultimul weekend din luna octombrie, adica in noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie. Ora 4.00 va deveni ora 3.00. Ziua de duminica, 29 octombrie, va avea 25 de ore, fiind cea mai lunga zi din an.

In urmatorii trei ani, trecerea la ora de iarna se va face astfel, in 2018, pe data de 28 octombrie, in 2019, pe data de 27 octombrie, iar in 2020, pe data de 25 octombrie.

Cum afecteaza trecerea la ora de iarna mersul trenurilor

Ca in fiecare an, trecerea la ora de iarna nu modifica mersul trenurilor. Trenurile de calatori vor pleca din gari dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 28 / 29 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00. In noaptea de 28 / 29 octombrie 2016, cand ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4.00 vor pleca la orele din Mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

Cum afecteaza organismul trecerea la ora de iarna

Schimbarea orei, atat cea de vara, cat si cea de iarna, poate da peste cap ceasul biologic, iar la unele persoane pot aparea si dereglari hormonale. Medicii spun ca unii oameni au nevoie de circa o saptamana pentru a se adapta la ora de iarna, deoarece trebuie sa se culce cu o ora mai devreme decat s-au obisnuit. Persoanele care au probleme de sanatate, ar putea resimti mai acum efectele schimbarii ritmului biologic

Numerotarea fusurilor incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, catre est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2, iar Timpul Legal Roman se aplica din ultima duminica a luni octombrie pana in ultima duminica a lunii martie, cand Romania trece la ora de vara, iar diferenta fata de UTC este de trei ore.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand din 1916 (intre 30 aprilie si 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai si 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pana in 1919. Ora de vara este in prezent implementata in peste 70 de state, dar perioada variaza de la o tara la alta.

Sursa foto: Shutterstock/ kenkuza

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri