Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca anul 2018 este Anul Sanatatii, un an in care fonduri importante vor fi destinate catre construirea de noi spitale si modernizarea celor aflate in administrarea primariei, dar si catre campanii de informare si educare pentru sanatate a populatiei, conform unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Primariei Bucuresti.

Conform informatiilor prezentate de catre Primaria Capitalei, bugetul municipal pentru 2018 prevede alocarea sumei de 325.000 de euro necesara pentru demararea procedurilor preliminare ( studii de oportunitate, de fezabilitate, documentatii de urbanism) pentru constructia unui spital Metropolitan cu 1.500 de paturi in zona de nord si a doua spitale zonale, cu cate 300 de paturi, in sectoarele 3 si 6.

„Anul 2018 este Anul Sanatatii: 3 spitale noi, cu un numar total de 2.100 de paturi, sume importante pentru modernizarea, extinderea, dotarea sau reabilitarea tuturor spitalelor aflate in administrare, precum si campanii de informare si educare pentru sanatate a populatiei", a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a precizat cateva detalii despre un nou concept pentru Spitalul Metropolitan din zona de Nord a Capitalei, un proiect ambitios pe care edilul sef vrea sa il construiasca pe un teren de aproximativ 10 hectare.

„In afara spatiilor medicale propriu-zise, vor exista facilitati de cazare pentru rezidenti si cadrele medicale tinere, spatii hoteliere pentru pacienti si familiile acestora, cresa, gradinita pentru copiii personalului medical etc. Spitalul va avea in alcatuire, prioritar, sectii destinate unor specialitati medicale deficitare la nivelul Capitalei, cum ar fi Terapie Intensiva (ATI), Pneumologie, Oncologie, Hematologie, Radiologie, Chirurgie, Chirurgie Toracica, Mari Arsi, Anatomie Patologica”.

Doua spitalele zonale si 300 de locuinte pentru personalul medical

Referitor la spitalele zonale, Firea a explicat ca "in momentul de fata suntem in faza de identificare a celor mai bune amplasamente, astfel incat cele 2 unitati medicale sa raspunda cat mai eficient nevoilor locuitorilor din sectoarele 5-6, respectiv 3-4. Ca si la spitalul Metropolitan, sunt luate in calcul accesibilitatea, proximitatea retelelor de transport public de suprafata si subteran, retelele de utilitati, impactul aspra traficului in zona etc”.

In urma studiilor de oportunitate, vor fi identificate cele mai potrivite solutii de finantare a constructiei spitalelor zonale, respectiv daca se vor realiza exclusiv cu bani de la bugetul municipal sau se va lua in considerare si varianta unui parteneriat public-privat. Indiferent de solutiile de finantare, aceste spitale vor fi operate ca si spitale de stat, la fel ca toate celelalte unitati medicale ale Municipalitatii, si vor avea contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate. Recuperarea eventualelor investitii private se va face fie prin rambursari esalonate de la bugetul municipal, fie prin exploatarea unor servicii conexe (comert, alimentatie publica, cazare etc). Spitalul Metropolitan va fi finantat exclusiv din bugetul Municipiului Bucuresti, conform informatiilor prezentate de oficialii primariei.

Gabriela Firea a subliniat ca „a fost prevazuta anul acesta in buget, in premiera, o suma consistenta (15 milioane euro) pentru achizitionarea de pe piata a unui numar de 300 de unitati locative cu destinatia de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale".

Principalele obiective de investitii care beneficiaza de alocatii bugetare

Primarul General a subliniat faptul ca, pe langa realizarea celor trei noi unitati medicale, Primaria Municipiului Bucuresti a alocat sume importante pentru modernizarea, extinderea, dotarea sau reabilitarea tuturor spitalelor aflate in administrare, principalele obiective de investitii care beneficiaza de alocatii bugetare in acest an fiind:

1.Extinderea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, proiect pentru finalizarea caruia a fost alocata suma de 7 milioane euro.

De asemenea, a fost prevazuta suma necesara pentru intocmirea studiului de fezabilitate necesar pentru reabilitarea si modernizarea cladirii vechi a spitalului, in care va fi amenajat un Centru de excelenta in oncologia pediatrica, care va include si facilitati de cazare pentru parintii copiilor aflati la tratament.

2. Reconstructia, reamenajarea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie 'Foisor', proiect care va fi finalizat in acest an si pentru care a fost alocata suma de 7,5 milioane euro. De asemenea, a fost prevazuta suma de 220.000 euro pentru reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriului integrat al acestui spital.

3. Reabilitarea blocului operator si a saloanelor ATI si postoperator la Spitalul „Dr. I. Cantacuzino” - 2,7 milioane euro

4. Construire ambulatoriu si reamenajare pavilioane la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” – 1,5 milioane euro

5. Se vor face studii pentru incadrarea imobilelor in clasa de risc seismic, atat inainte, cat si dupa consolidare, pentru un numar de 16 spitale – total: 520.000 euro

6. Vor fi alocati 680.000 euro pentru demararea lucrarilor de consolidare/reabilitare la primele 2 policlinici („11 Iunie” si „Iancului”) din cele 20 care vor beneficia de astfel de lucrari.

Gabriela Firea s subliniat ca „a fost prevazuta in buget o suma consistenta, de 15,7 milioane euro, pentru dotari cu aparatura medicala de inalta performanta, in conformitate cu solicitarile spitalelor".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri