Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au decis sa retraga proiectul de lege privind statutul Casei Regale, care prevedea folosirea Palatului Elisabeta pentru urmatorii 49 de ani. Initiativa legislativa s-a lovit de numeroase critici, inclusiv din partea fostului premier Mihai Tudose, care a dat aviz negativ, scrie Digi24. Later edit: Tariceanu spera ca legea sa fie refacuta.

Later edit: Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat ca retragerea proiectului nu inseamna si renuntarea la intentia de a reglementa statutul Casei Regale.

„Discutand si avand punctele de vedere ale diferitelor institutii relevante in materie, trebuie sa reconsideram forma proiectului. Este necesara crearea unei institutii care sa poata sa fie bugetata si care sa primeasca fondurile aferente. Acest lucru presupune, insa, schimbarea ordinii de dezbatere, adica Senatul va fi Camera decizionala si proiectul trebuie retras si redepus intr-o forma modificata la Camera Deputatilor. Nu inseamna renuntarea la initiativa, ci numai schimbarea procedurii”, a tinut sa precizeze Calin Popescu Tariceanu.

Desi a declarat ca noua forma a proiectului „nu este definitivata”, liderul ALDE sustine ca legea ar putea fi adoptata in actuala sesiune parlamentara.

Solicitarea de retragere a proiectului de lege a fost depusa pe 1 martie in Parlament si este semnata de cei doi initiatori, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Initiativa legislativa a fost depusa pe data de 7 noiembrie 2017, pana la acest moment, primind un aviz negativ de la Guvern si un aviz favorabil, de la Comisia pentru administratie publica din Senat.

Proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu prevedea acordarea unui statut juridic Casei Regale si statutul de utilitate publica. Astfel, Casa Regala ar avea un conducator care ar fi asimilat onorific sefului de stat si ar avea privilegiile de care se bucura un sef de stat.

In plus, Casa Regala ar fi urmat sa aiba un buget de stat anual aprobat de Guvern, buget care varia in functie de proiectele pe care Casa Regala le dezvolta pentru a promova Romania.

In acelasi timp, Palatul Elisabeta ar fi ramas in folosinta Casei Regale pentru urmatorii 49 de ani.

De asemenea, Tariceanu anunta la acea vreme ca Guvernul ar fi platit si pentru staff-ul Casei Regale, fiind vorba despre circa 20 de angajati permanenti.

Initiativa legislativa s-a lovit de numeroase critici, opozitia fiind de parere ca acest proiect ar face Casa Regala dependenta de Guvern si deci subordonata acestuia.

La inceputul lunii ianuarie 2018, Guvernul Tudose a dat aviz negativ initiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale.

La inceputul lunii februarie, a aparut informatia ca familia regala si RA-APPS ar fi ajuns la o intelegere in ceea ce priveste ramanerea la Palatul Elisabeta, urmand sa plateasca chirie pentru imobil.

Sursa foto: Liviu Sova / Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri