Seful SRI, Eduard Hellvig, a fost audiat in dosarul Black Cube

Seful SRI, Eduard Hellvig, a fost audiat in dosarul Black Cube cu privire la tentativa de spionare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Hellvig a dat o declaratie in calitate de martor, scrie Digi24.

Audierea lui Hellvig a avut loc in urma cu doua saptamani, pe data de 28 februarie. Potrivit SRI, Hellvig si-a exprimat disponibilitatea de a ajuta institutiile statului sa faca lumina in acest dosar.

„In cadrul declaratiilor, domnul Eduard Hellvig, a reiterat faptul ca nu are nicio implicare in acest dosar si ca isi exprima totala disponibilitate pentru a sprijini orice institutie a statului roman in demersurile sale legale”, se precizeaza intr-un comunicat al SRI.

Acesta a fost citat ca martor dupa ce numele sau a fost mentionat de alte parti care au dat anterior declaratii in dosarul Black Cube.

In acest dosar au fost audiati si Laura Codruta Kovesi si fostul prim adjunct al SRI, Florian Coldea, probabil tot in urma unor astfel de declaratii.

Citeste si:
NEWS ALERT | DIICOT: Dosarul Black Cube a fost finalizat
NEWS ALERT | DIICOT: Dosarul...

De altfel, Kovesi a mai fost audiata in calitate de martor in acest dosar, in faza incipienta a cercetarilor.

Seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, spunea pe data de 6 februarie ca 90 la suta din probatoriile din dosarul Black Cube sunt finalizate, insa daca nu exista colaborare din partea fostului ofiter SRI Daniel Dragomir, inculpat in acest dosar, „lucrurile se vor opri”.

Daniel Dragomir a stat in arest preventiv din 14 septembrie pana in 29 decembrie 2016, in dosarul Black Cube, in care este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

In dosarul Black Cube este cercetat de procurorii DIICOT si Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene de investigatii. Pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventiva in lipsa.

Citeste si:
SRI a avertizat MAI si Jandarmeria cu privire la protestul diasporei
Manda, dupa audierea lui...

Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legatura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, caruia i-a spus ca vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui in judecata de catre DNA, cerand demararea operatiunii „Tornado”.

In dosarul Black Cube, Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, in 26 ianuarie 2017, condamnarea lui Ron Weiner la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce a admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de israelian cu procurorii DIICOT, pentru ca a recunoscut toate faptele de care a fost acuzat, printre care si accesarea ilegala a adreselor de e-mail ale unor apropiati ai procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Instanta a admis astfel apelurile declarate de DIICOT si de Ron Weiner, dupa ce, in 29 noiembrie 2016, Tribunalul Bucuresti respinsese acordul de recunoastere a vinovatiei si dispusese trimiterea cauzei la procuror pentru continuarea urmaririi penale.

Instanta a mai dispus ca timp de trei ani Ron Weiner sa nu comunice cu victimele Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin sau cu membri de familie ai acestora si sa nu se apropie de acestia.

Citeste si:
Călătoriile de afaceri – cum gestionezi viața de lider la drum
Călătoriile de afaceri – cum...

In dosarul Black Cube, un alt judecator de la Tribunalul Bucuresti a acceptat, in 16 noiembrie 2016, acordul de recunoastere a vinovatiei pentru complicele lui Ron Weiner, israelianul David Geclowicz, si l-a condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri