Zile libere 2018. In anul 2018, romanii vor avea 15 sarbatori legale, dintre care 12 zile nelucratoare vor pica in timpul saptamanii. De Paste, dupa ce Vinerea Mare a fost declarata zi libera, romanii vor avea 4 zile de minivacanta.

De Paste, romanii vor avea 4 zile de minivacanta, dupa ce Vinerea Mare a fost declarata si ea zi libera. Astfel, nu se va lucra vineri, 6 aprilie, sambata, duminica si luni, 9 aprilie, urmand ca angajatii sa revina la lucru abia marti, 10 aprilie.

Urmatoarea minivacanta a romanilor, 1 Mai - Ziua Muncii

Urmatoarea minivacanta a romanilor va avea loc de 1 mai, Ziua Muncii, cand cel mai probabil angajatii vor primi liber si luni, pe 30 aprilie.

Zile libere 2018

In Romania, Codul Muncii prevede existenta a 14 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Dintre acestea, numarul maxim de zile libere care pot fi in timpul saptamanii este de 12, in conditiile in care prima zi de Paste si prima zi de Rusalii pica mereu duminica. Anul acesta, cele 14 zile libere din 2018 legale pica dupa cum urmeaza:

1 ianuarie — Anul Nou
2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane
6 aprilie 2018 (vineri) Vinerea Mare
8 aprilie 2018 (duminica) — Pastele
9 aprilie (luni) — Pastele
1 mai — Ziua Muncii
27 mai (duminica) — Rusalii
28 mai (luni) — Rusalii
1 iunie - Ziua Copilului
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfantul Andrei
1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei
25 decembrie — Craciunul
26 decembrie — Craciunul

Citeste si:
Cand este urmatoarea minivacanta la romani? Zile libere 2018
Cand este urmatoarea...

In aceste zile, angajatorii sunt obligati sa dea liber salariatilor. Totusi, prin intermediul contractului colectiv de munca aplicabil pot fi stabilite si alte zile libere. Indiferent ca este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ in durata concediului de odihna anual.

Unele categorii de salariati trebuie sa lucreze, totusi, chiar si in zilele nelucratoare de sarbatoare legala. Astfel, regula se aplica unitatilor sanitare si celor de alimentatie publica, precum si locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Persoanele care trebuie sa lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca din motive intemeiate nu se pot acorda zile libere, salariatii trebuie sa primeasca un spor de minimum 100% din salariul de baza (corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru).

Citeste si:
96 sesizari privind probleme in procesul electoral pana acum
MAI: 96 sesizari privind...
Sursa foto: disq / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Calendarul zilelor libere in 2019. Romanii ar putea avea 5 minivacante