Contextul in care guvernantii discuta desfiintarea Pilonului II de pensii: de 20 de ani, numarul de salariati in Romania este mai mic decat cel al pensionarilor si sunt regiuni in care raportul ajunge si la 1,5 pensionari la un salariat. Situatia inca nu este dramatica, dar tinde sa devina pe masura ce populatia ocupata scade, iar numarul de pensionari creste in 10-15 ani odata cu iesirea la pensie a “cohortelor nascute dupa 1967”.

Dintr-o analiza realizata de Monitorul Social pe baza datelor Eurostat reiese ca numarul de salariati din Romania este mai mic decat cel al pensionarilor de 20 de ani (1998) si nu are sanse sa se echilibreze. La nivelul anului 2016 (cel mai recent pentru care exista date comparabile), raportul dintre pensionari si salariati era de 1,1%.

Pe regiuni, situatia arata chiar mai rau. "Desi la nivel national avem o situatie echilibrata a raportului dintre numarul pensionarilor, pe de o parte, si cel al populatiei ocupate si al salariatilor, pe de alta parte, exista diferente mari intre regiuni: Bucuresti-Ilfov - 0,55 pensionari/salariat; Vest - 0,91 pensionari/salariat; Centru - 0,99 pensionari/salariat; Nord-Vest - 1,01 pensionari/salariat; Sud-Est - 1,24 pensionari/salariat, Sud-Muntenia - 1,45 pensionari/salariat; Sud-Vest Oltenia - 1,45 pensionari/salariat; Nord-Est - 1,50 pensionari/salariat", reiese din documentul citat.

Imaginea arata mai bine daca luam in calcul nu doar angajatii cu contract de munca, ci intreaga populatie ocupata a tarii. In acest caz, raportul pensopnari/populatie ocupata este de 0,64%, valoare considerata "moderata" in raport cu celelalte tari europene. Si in acest caz, insa, regiunile cu cel mai defavorabil raport sunt Nord-Est si Sud-Muntenia, cu 72 de persoane ocupate la 100 de pensionari, si Sud-Vest Oltenia, cu 71 de persoane ocupate la 100 de pensionari.

Documentul mai arata ca atat raportul dintre numarul pensionarilor si cel al populatiei ocupate, cat si cel dintre pensionari si salariati s-au deteriorat pana in jurul anului 2004.

Citeste si:
O pensionara a castigat 5 milioane de euro la Loteria Romana
Pensionara care a castigat 5...

"Cauzele imediate au fost, in egala masura, scaderea numarului salariatilor (si al populatiei ocupate) si cresterea numarului pensionarilor. Dupa acest moment, situatia s-a stabilizat, cu usoare tendinte pozitive. Este de asteptat ca situatia sa se deterioreze din nou, indeosebi peste 10 - 15 ani, cand cohortele mari nascute dupa anul 1967 vor atinge varsta de pensionare", mentioneaza sursa citata.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Angajatii la stat vor avea salarii de bancheri in 2020