Gardienii il acuza pe Toader ca nu le plateste orele suplimentare. Favorurile pentru infractori, de zeci de ori mai scumpe

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) cere demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care nu ar fi platit peste 1,5 milioane ore suplimentare nerecuperate, o situatie care dureaza de trei ani, scrie Ziare.com.

In acelasi timp, sindicalistii din ANP atrag atentia ca favorurile pentru infractori sunt de zeci de ori mai scumpe. Potrivit acestora, personalul din penitenciare are de primit peste 10,5 de milioane de euro pentru orele suplimentare. Ministrul Justitiei, Tudor Toader, ar fi promis achitarea acestor sume, in decembrie 2017, atunci cand gardienii de la Vaslui au refuzat sa intre in serviciu, dar nu s-a intamplat nimic.

Suma datorata angajatilor, mai mica de 49 de ori decat cea promisa coruptilor

"Prin comparatie, aceasta suma datorata angajatilor din penitenciare pentru munca prestata este de 49 de ori mai mica decat cea promisa infractorilor cu titlu de despagubiri de cate 5 - 8 euro pentru fiecare zi de detentie in conditii asa-zis improprii. Peste 520 de milioane de euro ar urma sa ne coste aceasta investitie in criminalitate", acuza FSANP.

Cat costa bratarile electronice

Sindicalistii mai arata ca un cost mediu de operare a unui sistem de supraveghere prin bratari electronice de 750 de euro pe an, pentru fiecare infractor dintre cei 6.000 care estimeaza ca ar putea beneficia in actualele conditii propuse, "aceasta cheltuiala pentru bunastarea infractorului s-ar ridica la 13,5 milioane de euro pentru o perioada de 3 ani".

"Din pacate, nu putem estima cat vor costa bugetul de stat despagubirile pentru victimele infractiunilor ori pentru personalul care a lucrat in conditii improprii in penitenciare, pentru ca nu exista astfel de preocupari pentru guvernanti si parlamentari", au concluzionat sindicalistii.

Citeste si:
Sindicaliștii de la CNS Cartel ALFA protestează în Sălaj
Sindicaliștii de la CNS...

Sursa foto: Agerpres / Angelo Brezoianu


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri