Seful Politiei Romane, Ioan Buda, a declarat, miercuri, ca soferul masinii inmatriculate in Suedia cu numere anti-PSD a intrat in Romania legal din punct de vedere al actelor privind placutele de inmatriculare, dar imoral, informeaza Agerpres.

"A intrat in tara legal din punct de vedere al placutelor de inmatriculare, din punctul meu de vedere ilegal (...), imoral sa spun asa, pentru ca avea acea sintagma pe placutele de inmatriculare, vulgara, dar asta e alta problema, care nu tine de... Poseda documente de calatorie", a spus Buda.

Seful IGPR a precizat ca autoritatile suedeze au informat Politia Romana despre faptul ca placutele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei.

"Am primit un raspuns de la autoritatile suedeze prin care ne informeaza ca placutele de inmatriculare nu sunt valabile decat pe teritoriul statului suedez", a mai afirmat Ioan Buda.

Brigada Rutiera a anuntat luni ca lui Razvan Stefanescu i s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de "conducere pe drumurile publice a unui vehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania", fapta prevazuta de art. 334, alin. (4) din Codul penal.

Citeste si:
Teodorovici a anuntat depunerea unei motiuni simple impotriva PNL
Eugen Teodorovici a anuntat...

"Un echipaj de politie al Brigazii Rutiere din cadrul DGPMB, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat in trafic un autoturism, inmatriculat in Suedia, condus de un barbat, in varsta de 45 de ani. Conducatorul auto a fost condus la sediul Brigazii Rutiere in vederea declansarii verificarilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situatiei juridice in ceea ce priveste regimul de inmatriculare si circulatie si a vehiculului pe drumurile publice", preciza, luni, Brigada Rutiera.

Politia sustine ca art. 36, alin. (3), cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Conventia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificata de Romania prin Decretul nr. 318 din 1980, stipuleaza ca "numarul de inmatriculare prevazut la art. 35 si 36 ale Conventiei trebuie sa fie compus fie din cifre, fie din cifre si litere (...)", context in care se confirma lipsa de valabilitate a numarului aplicat pe autoturism si astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul Romaniei, doar numarul permanent, care figureaza si in bazele de date.

Aceasta conventie a fost modificata in 2016, iar modificarea permite ca numerele de inmatriculare sa poata fi formate doar din litere.

Purtatorul de cuvant al Agentiei de Transport din Suedia, Eva Isaksen, a declarat, luni, la Realitatea TV, ca autoritatile suedeze au decis sa ii retraga soferului dreptul de a circula cu placutele de inmatriculare anti-PSD si in Suedia. Acesta a precizat ca numerele de inmatriculare sunt legale in Uniunea Europeana, dar tarile prin care trece autoturismul au libertatea de a nu le accepta si ii pot cere soferului sa le schimbe cu cele standard.

Citeste si:
Iohannis: Trebuie sa le oferim romanilor o tara fara PSD
Iohannis: Nu asteptati de la...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Politia propune clasarea dosarului soferului cu placute anti-PSD