Romania inregistreaza record dupa record in Uniunea Europeana. De data aceasta vorbim de salariile din administratia publica, in raport cu cele din mediul privat. In tara noastra, acest raport este cel mai ridicat din UE, respectiv 165%. Asta inseamna ca salariile la stat sunt, in medie, cu 65% mai mari decat cele din privat, sustine analistul financiar, Iancu Guda. Ce implicatii are aceasta situatie?

“Salariul mediu din administratia publica trebuie comparat cu salariul mediu din economie pentru o scalare si comparabilitate relevanta. Astfel, ponderea salariului din administratia publica in salariul mediu pe economie este de 165% in Romania, cel mai ridicat nivel din UE (care inregistreaza o medie de 118%). Normal ca romanii sunt din ce in ce mai tentati sa lucreze la stat: au salarii cu 65% mai mari decat in privat, lucreaza mai putin (personalul este supradimensionat) si conditiile de munca favorizeaza existenta unui cadru subiectiv in ceea ce priveste motivatia reala si criteriile de evaluare a performantei”, scrie Iancu Guda pe Facebook.

El remarca si viteza de crestere a salariilor la stat, in ultimii ani, mult mai mare decat in privat (sector care, de altfel, asigura plata salariilor in adminsitratia publica).

“Cheltuielile statului pentru salariile angajatilor in sectorul public au crescut cu 25% in ultimul an, cu 50% in ultimii trei ani si aproape s-au dublat in ultimii sase ani. (...) Ritmul de crestere al salariului in sectorul public a depasit semnificativ cresterea salariului mediu inregistrat in sectorul privat (care contribuie semnificativ la formarea veniturilor publice). De aceea, majorarea salariilor in sectorul public s-a realizat in contextul unui deficit fiscal de aproape 15 miliarde de lei in primul semestru din acest an, cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani. Este sustenabil sa majoram salariile actuale pe datorie, impovarand generatiile viitoare si sacrificand bunastarea pe termen lung?”, se intreaba Guda.

Salariile la stat in Romania, peste cele din Ungaria sau Polonia

Mai mult, analistul citat atrage atentia asupra faptului ca, desi salariul mediu brut din administratia publica in Romania este de 1.121 de euro, la jumatate fata de media din UE, acesta este deja peste nivelul mediu al unor tari cotate deasupra Romaniei din punct de vedere economic, respectiv Ungaria (1.005 euro) sau Polonia (1.096 de euro).

In alta ordine de idei, intr-o analiza anterioara, Iancu Guda spunea ca majorarea salariului mediu in Romania (privat plus stat -n.r.) nu se reflecta in dinamica veniturilor fiscale din salarii si venituri.

“Acestea reprezinta constant intre 1,2% - 1,4% din PIB in primul semestru din ultimii 8 ani, desi salariul mediu brut nominal a crescut cu 56% in aceasta perioada, iar inflatia cumulata a fost de aproximativ 11%. Aceasta reflecta cresterea muncii la negru”, puncteaza Guda.

Totodata, autoritatile fiscale nu reusesc sa capteze cresterea economica la nivelul potential, in conditiile in care veniturile fiscale din TVA cresc mult mai lent decat avansul consumului. Astfel, veniturile din TVA au crescut cu 3,3% in primul semestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce veniturile din comertul cu amanuntul si ridicata cresc cu 7,5%.

“In 2017 consumul a crescut cu 10%, dar veniturile din TVA au crescut doar cu 3,6%. Aceasta reflecta cresterea evaziunii fiscale si a economiei subterane, precum si probleme grave la eficienta colectarii veniturilor publice”, mai scrie Guda.

In aceste conditii, in care veniturile raman incerte (economia decelereaza, iar colectarea nu se imbunatateste) iar cheltuielile cu salariile si asistenta sociala au ajuns sa reprezinte 62% din total (iar acestea sunt permanente), “deficitul fiscal ar trebui sa depaseasca 4% din PIB pe parcursul acestui an”, concluzioneaza Iancu Guda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri