Salariul mediu net din administratie, locul trei pe tara! La cat a ajuns in luna mai?

Salariile din sectorul public din Romania sfideaza orice evidenta: sunt mult mai mari decat cele din majoritatea domeniilor de activitate (locul 3 la nivel national), nejustificate in raport cu calitatea serviciilor oferite si nesustenabile, avand in vedere ca sunt platite pe datorie. Analistul financiar Iancu Guda atrage atentia asupra faptului ca gestiunea resursei umane in sectorul public din Romania reflecta mai multe dezechilibre.

Potrivit datelor publicate de analistul citat, salariul mediu net din administratia publica este de 4.792 lei in luna mai 2019, al treilea cel mai mare salariu sectorial din Romania dupa cel din domeniu intermedierilor financiare si asigurari (5.829 lei) si cel din IT (5.585 lei).

Nivelul ridicat al salariilor din domeniul public induce numeroase dezechilibre in economie. Printre acestea se numara faptul ca sistemul este supradimensionat: unu din patru romani activi lucreaza in sectorul public, media din UE fiind de unu la sase. In plus, salariile foarte ridicate nu sunt justificate de productivitate sau criterii de performanta, considera Iancu Guda.

“Raportul dintre salariul din sectorul public si cel privat in Romania este 175%, in timp ce media in UE este 118%. Salariile din sectorul public reprezinta 32% din veniturile publice curente pe parcursul anului 2018, mult peste media din UE de 22%. Alocam 10% din PIB pe salarii din sectorul public, media din UE nu depaseste 6%. Romania este pe primul loc la toate aceste categorii din UE!”, scrie Guda pe blogul sau, www.iancuguda.ro.

Totodata, el atrage atentia asupra faptului ca salariile ridicate din administratie sunt finantate pe datorie, si inca pe una scumpa, avand in vedere ca Romania plateste cele mai mari dobanzi din UE la imprumuturile emise pe termen lung.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

“Convergenta NU se face fortat, DIN PIX! Doar investitiile publice si private, lupta impotriva coruptiei, stabilitatea fiscala, reforma structurala a institutiilor publice, incurajarea antreprenoriatului prin predictibilitate si concurenta loiala… acestea sunt ingredientele pentru efecte pozitive acum, maine si pe termen lung!”, punteaza Iancu Guda, care este presedintele Asociatie Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri