Peste 100.000 de romani vor avea pensii mai mari de la 1 octombrie: despre ce grupe de munca este vorba

Aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat in grupele I si II de munca, si care au iesit la pensie in perioada 1990 - 1 ianuarie 2011, vor beneficia, la nivel national, de recalcularea din oficiu a pensiilor si de o majorare a veniturilor in urma acestui proces.

Procesul de recalculare a pensiilor pentru acesti beneficiari va incepe la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind fostii angajati din minerit, siderurgie, constructii, cai ferate si alte domenii care s-au incadrat in grupele I si II de munca, conform Digi24.ro.

„In iulie a aparut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat in grupele de munca, asta insemnand ca vor fi cresteri. Se aplica la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei cresterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. Dupa acea lege 221 si recalcularea care va intra in vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o crestere cu o treime, in medie, la pensie.

Va dau un exemplu la mineri: pana acum se impartea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o crestere a pensiei cu o treime. Si alti beneficiari ai legii 221 sunt cei care au iesit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat in conditii speciale: furnalistii, siderurgistii, cei de la Metrorex. Se imparte la fel, la 25, in loc de 35. Asta inseamna o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Cresterea va fi tot cu o treime.

Peste 100 de mii de persoane sunt vizate de aceasta modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 mld lei”, a declarat ministrul Muncii, Olguta Vasilescu.

Citeste si:
Cîțu: Nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor. Va trebui să tăiem...
Cîțu: Nu sunt bani pentru...

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri