Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, sustine ca nu este un impediment faptul ca un medic are doua sau mai multe locuri de munca, atata timp cat nu incalca prevederile Codului Muncii, el precizand ca acestia isi exercita un drept legal, iar pacientii au posibilitatea de a alege doctorul si unitatea sanitara pe care le doresc, relateaza Agerpres.

"S-a creat in spatiul public si in mediile de informare opinia, in general nesustinuta, ca sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotarile sale, prin calitatea umana si profesionala a celor care activeaza acolo. Majoritatea medicilor din specialitatile clinice si paraclinice care lucreaza in sistemul privat lucreaza astazi si in sistemul public. Ei folosesc aceleasi cunostinte profesionale si au in general acelasi comportament uman in ambele locuri de munca. Faptul ca o persoana are doua sau mai multe locuri de munca nu constituie un impediment, atata timp cat nu incalca prevederile Codului Muncii. In felul acesta, pe de o parte medicii respectivi isi exercita un drept legal, iar pe de alta parte pacientii au posibilitatea de a alege medicul si unitatea sanitara pe care le doresc, asa cum prevede legea, in deplina libertate de optiune", a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, potrivit unui comunicat.

Medicul face precizarile in contextul discutiilor din spatiul public in legatura cu medicii din Romania care lucreaza atat in sistemul public cat si in cel privat.

El spune ca discutiile conform carora medicii ar fi prea obositi lucrand in sistemul public si in cel privat, ca ar avea perfomante mai slabe, dar si ca ar transfera pacienti in privat pentru a obtine anumite avantaje materiale sunt afirmatii "nedovedite" si nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra in cele doua sisteme. La fel, dupa cum nu constituie argumente pentru a limita dreptul pacientilor de a alege.

"Insa a lansa o astfel de discutie in cuprinsul careia se enumera si cresterile salariale substantiale din sistemul public constituie, in opinia noastra, o abordare inadecvata a subiectului. Autoritatile sanitare au astazi toate mijloacele pentru a aprecia calitatea si cantitatea muncii fiecaruia dintre medicii din sistemul public. Este doar o chestiune de vointa politica pentru a face aceasta evaluare", a declarat medicul.

CMR este interesat sa participe la orice discutie oficiala cu privire la acest subiect, se mai arata in comunicatul citat.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, considera ca medicii trebuie sa aiba un program de lucru clar de opt ore si sa existe un control al calitatii serviciilor medicale din spitalele publice.

"Este o problema de fond, fundamentala in sistemul sanitar si trebuie gasita o solutie. Stiu ca sunt medici, in fiecare oras exista medici, care lucreaza si la stat si la privat si acest lucru trebuie analizat si trebuie vazut fenomenul si sa punem un program de lucru clar de opt ore si dupa program poate ca sunt alte solutii sa lucreze si in alta parte. S-a pus pe masa alta solutie, practicata in Franta de exemplu - sa poti sa ai pacientul tau privat in spitalul public, asta exista, dar nu sa fii la doi patroni, la doi concurenti in final si sa nu stii unde este loialitatea ta si cu cine esti", a declarat Raed Arafat, saptamana trecuta, la Digi 24.

Sursa foto: Shutterstock / Tyler Olson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri