Romanii beneficiaza de cel mai mic tarif pentru gazele naturale dintre toti cetatenii europeni. Nici la energie electrica, tarifele romanilor nu sunt foarte mari comparativ cu celelalte tari membre, desi au inregistrat cea mai mare crestere in ultimul an, reiese din datele publicate de Eurostat. Cat din tarifele la gaze si electricitate reprezinta taxele percepute de stat!

Pentru gazele naturale, consumatorii casnici din Romania platesc un tarif de 3,2 euro/100 de kWh, mult sub media europeana de aproape 6 euro/100 de kWh. Tarife reduse platesc si ungurii (3,6 euro/100 de kWh) si croatii (3,7 euro/100 de kWh).

La polul opus, cu cele mai ridicate preturi pentru gazele naturale, se afla consumatorii casnici din Suedia (11,3 euro/100 de kWh), Danemarca (9 euro/100 de kWh) si Olanda (8,2 euro/100 de kWh).

Ca evolutie, in ultimul an, cel mai mult au crescut preturile la gazele naturale pentru consumatorii casnici din Bulgaria (+14,9%). Pe locurile urmatoare se afla Lituania, cu o crestere de pret de 9,3 % si Olanda, cu un avans de 6,8 %.

In schimb, in alte tari europene, tarifele la gaze au scazut in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut. Cea mai mare scadere s-a remarcat in Estonia, cu 4,3%, urmata de Portugalia, cu 1,8%, si Luxemburg, cu 1,7%. In Romania, tariful la gazele naturale a crescut in perioada analizata cu aproximativ 1,6%.

Cat din pretul platit la gaze merge la stat?

Pretul pe care romanii il platesc pentru gazul consumat acasa ar fi si mai redus daca am elimina din tariful final taxele catre stat. La acest capitol, Romania concureaza cu tarile cele mai dezvoltate din UE si se afla chiar peste media zonei euro. Concret, peste 40% din tariful platit de romani pentru gaze merge la stat sub forma de taxe, in timp ce media zonei euro este de aproximativ 30%.

Proportii mai mari ale taxelor in pretul gazelor decat in Romania se regasesc doar in Suedia (aproximativ 45%), Olanda (53%) si Danemarca (55%).

Factura romanilor la energie, cea mai mare crestere din UE

In cazul energiei electrice, tarifele in Romania nu sunt chiar cele mai reduse din UE, dar se afla in partea de jos a clasamentului. In schimb, ca evolutie, factura romanilor a crescut cel mai mult la nivel european in ultimul an, mai reiese din datele Eurostat.

In perioada iunie 2017 - iunie 2018, la nivel european, cele mai mari cresteri de tarife la energia electrica s-au consemnat in Romania (+14,1%), Estonia (+11,7%), Olanda si Croatia (+9,2% fiecare).

Prin comparatie, preturile la energie au scazut, in ultimul, an, pentru consumatorii casnici din mai multe tari europene, printre care Polonia (-4,3%), Grecia (-3,6%), Letonia (-3,5 %), Malta si Germania (-3,2 % fiecare).

Chiar si asa, romanii beneficiaza de unele din cele mai mici tarife din Europa la energia electrica consumata acasa, respectiv 13,3 euro/100 kWh. Preturi mai mici decat in tara noastra se regasesc in Croatia (13,11 euro/100 kWh), Malta (12,85 euro/100 kWh), Ungaria (11,2 euro/100 kWh), Lituania (11 euro/100 kWh) si Bulgaria (9,8 euro/100 kWh).

Media europeana a tarifului pentru consumatorii casnici de electricitate este de 20,5 euro/100 kWh, iar cele mai mari preturi sunt in Danemarca (31,3 euro/100 kWh), Germania (29,5 euro/100 kWh) si Belgia (27,3 euro/100 kWh).

In cazul facturii la energie, ponderea taxelor si impozitelor in ptretul final platit de consumatorii romani este mai mica decat la gazele naturale, de aproximativ 27%, sub media Uniunii Europene, de aproximativ 38%. Dintre tarile membre, cea mai mica pondere a taxelor in pretul final este in Malta (sub 5%), iar cea mai mare in Danemarca (67,7%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri