Dunarea transporta zilnic in Marea Neagra 4,2 tone de plastic sau peste 1,5 milioane de tone pe an, transmite Asociatia MaiMultVerde, care lanseaza programul "Cu apele curate", prin care indeamna autoritatile publice si comunitatile locale sa se implice in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii.

"In realitate, cantitatea ar putea fi mult mai mare, caci in fiecare an vedem raurile, lacurile si Delta invadate de cantitati uriase de plastic aduse de viituri, fapt ce pericliteaza biodiversitatea acvatica, calitatea apelor si valoarea peisagistica a acestora. Lansam acest program cu scopul de a reduce poluarea apelor Dunarii, atat prin actiuni de colectare a plasticului deja existent in albia fluviului, cat si prin masuri de prevenire si combatere a deversarilor viitoare. Ambele categorii de activitati sunt absolut necesare, trebuie mentinute pe termen lung si extinse in tot bazinul Dunarii si al afluentilor sai, de pe teritoriul Romaniei si in toate celelate tari riverane. Le multumim partenerilor pentru incredere si sustinere, precum si voluntarilor pentru implicare”, a declarat Doru Mitrana, presedintele Asociatiei MaiMultVerde.

Programul “Cu apele curate” se subscrie campaniei Beat Plastic Pollution lansate de UN Environment de Ziua Internationala a Mediului in anul 2018, Agendei Europene 2030 si Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabila promovate de Organizatia Natiunilor Unite. Poluarea cu plastic a oceanului planetar reprezinta una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internationale estimand ca pana in anul 2050 este posibil sa avem in ape mai mult plastic decat peste.

"Sustenabilitatea este unul dintre factorii care ne ghideaza activitatea, iar implicarea in cele mai importante probleme ale comunitatii, o promisiune pe care ne-am asumat-o pentru un viitor mai bun. Ca semnatari ai Pactului Global al Natiunilor Unite (UN Global Compact), dar si ca cetatean corporativ responsabil, Lild Romania isi propune sa contribuie la reducerea cantitatii de plastic din mediul inconjurator, atat prin eficientizarea proceselor de business proprii, cat si prin sustinerea unor initiative de combatere si prevenire a poluarii cu plastic. "Cu Apele Curate" contribuie la 6 dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila: apa curata, consum si productie responsabile, actiune climatica, viata acvatica, viata pe uscat, parteneriat pentru obiective”, a declarat Cristina Hanganu, director de comunicare si CSR, Lidl Romania.

Programul continua cu actiuni de igienizare a malurilor Dunarii, organizate intre 5 iunie - Ziua Internationala a Mediului si 29 iunie - Ziua Dunarii, urmate in perioada iulie - septembrie de etapa de identificare si implementare a solutiilor de prevenire a poluarii cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activitati educative, de informare si de organizare comunitara, adresate copiilor, tinerilor si adultilor. Actiunile urmeaza a fi puse in practica de voluntari si membri ai comunitatilor din Tulcea, Braila, Galati, Cernavoda, Calarasi, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Magurele, Oltenita si Drobeta-Turnu Severin, in parteneriat cu autoritatile locale si Inspectoratele Scolare Judetene.

Pentru finalul anului este prevazuta evaluarea si revizuirea politicilor publice privind gestiunea deseurilor din plastic, protejarea apelor si educatia pentru mediu cu implicarea autoritatilor romane: Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei, Departamentul de Dezvoltare Durabila, Administratia Nationala Apele Romane, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunarii”.

Asociatia MaiMultVerde implementeaza, incepand din 2008, proiecte de protectia mediului in acord cu misiunea sa de a construi o cultura a responsabilitatii si voluntariatului pentru mediu in Romania. Unul dintre domeniile prioritare de actiune il constituie combaterea poluarii cu plastic, asociatia implementand in acest sens, o serie de proiecte si campanii educative sub sloganuri precum "Exista viata dupa colectare" sau "Deseurile nu sunt gunoaie". In cadrul actiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum paduri, albii de rau sau trasee turistice. Proiectele au vizat si autoritatile publice centrale si locale, prin activitati specifice de advocacy menite sa contribuie la imbunatatirea politicilor publice in domeniu.

Sursa foto: Asociatia MaiMultVerde

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri