Consiliul UE a adoptat marti, 21 mai, masurile propuse de Comisie menite sa reduca deseurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unica folosinta care se gasesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum si echipamentele de pescuit abandonate si materialele plastice oxodegradabile, se arata intr-un comunicat emis de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

"In cazurile in care exista alternative la indemana si accesibile ca pret, se va interzice introducerea pe piata a articolelor din plastic de unica folosinta, cum ar fi tacamurile, farfuriile si paiele. In cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizarii, prin reducerea consumului la nivel national, pe cerintele de proiectare si etichetare si pe obligatiile producatorilor in ceea ce priveste gestionarea/eliminarea deseurilor", se arata in comunicatul citat.

„Paiele sau tacamurile din plastic sunt obiecte care, desi sunt mici, pot provoca daune grave, pe termen lung. Legislatia privind articolele din plastic de unica folosinta va elimina 70% din deseurile marine, evitand daune asupra mediului care, in caz contrar, s-ar ridica la 22 de miliarde de euro pana in 2030”, a declarat Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit.

Noile norme vor introduce:

  • o interdictie privind anumite articole de unica folosinta fabricate din plastic, in cazul carora exista alternative pe piata: betisoarele pentru urechi, tacamurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru bauturi, betisoarele pentru baloane, precum si paharele, recipientele pentru alimente si bauturi fabricate din polistiren expandat si toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;
  • masuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente si pahare pentru bauturi fabricate din plastic, precum si aplicarea unei marcari si etichetari specifice in cazul anumitor produse;
  • scheme de raspundere extinsa a producatorilor care sa acopere costurile aferente eliminarii deseurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun si echipamentele de pescuit;
  • un obiectiv de colectare separata a sticlelor din plastic de 90 % pana in 2029 (77 % pana in 2025) si introducerea unor cerinte de proiectare pentru atasarea capacelor la sticle, precum si obiectivul de a include in proportie de 25 % plastic reciclat in sticlele PET incepand cu 2025 si de 30 % in toate sticlele din plastic incepand cu 2030.

Etapele urmatoare

Decizia de marti, 21 mai, a Consiliului UE va fi urmata de publicarea textelor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispozitie doi ani pentru a o transpune in dreptul lor national.

Directiva prevede date diferentiate de transpunere in ceea ce priveste anumite masuri:

  • interdictiile si obligatiile de marcare vor trebui sa fie transpuse in termen de doi ani de la intrarea in vigoare;
  • dopurile si capacele fixate trebuie sa ramana atasate in cazul tuturor recipientelor pentru bauturi de pana la 3 litri in termen de 5 ani de la intrarea in vigoare a directivei;
  • obligatiile suplimentare privind responsabilitatea extinsa a producatorilor vor trebui sa fie puse in aplicare in perioada ianuarie 2023-31 decembrie 2024, in functie de produs.

Sursa foto: By Nikiti | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri