Asociatia MaiMultVerde a cumparat si va folosi in premiera in Romania o „drona” Waste Shark pentru a curata deseurile din plastic din ape. Instrumentul a costat aproape 22.000 de euro si poate strange pana la 500 de kilograme de gunoaie pe zi. Anul acesta vor fi adunate deseurile din Dunare, iar de anul viitor vor fi curatati afluentii Dunarii.

Din punct de vedere al tehnologiei utilizate, Waste Shark este una dintre cele mai avansate solutii de management al deseurilor plutitoare. Drona navigheaza la suprafata apelor si colecteaza pana la 500 de kilograme de deseuri intr-o zi. Acest tip de drona a fost inventat in 2016 de compania olandeza RanMarine si poate fi intalnita in orase precum: Rotterdam, Cape Town, Baltimore si Dubai. „Drona” Waste Shark costa 21.800 de euro.

Asociatia a achizitionat varianta manuala a dispozitivului, care este controlat prin telecomanda, pe o raza de 1 km. Utilizatorul poate vedea imagini de la nivelului dronei, care este datota cu camere de filmat. Exista si o varianta automata a dispozitivului, care este mai costisitoare.

Instrumentul Waste Shark va ajunge in cele 10 orase in care se desfasoara proiectul "Cu apele curate": Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Cernavoda, Zimnicea, Turnu Magurele, Oltenita, Braila, Galati, Tulcea si Calarasi. Incepand cu anul viitor va fi folosita si pentru a curata deseurile de pe afluentii Dunarii.

Dunarea transporta si varsa in Marea Neagra, in fiecare zi, 4,2 tone de plastic, a amintit Marta Popescu, coordonatoarea proiectului "Cu apele curate".

In prima etapa a programului "Cu apele curate" au avut loc actiuni de igienizare in Delta Dunarii, Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Cernavoda, Zimnicea, Turnu Magurele, Oltenita, Braila, Galati, Tulcea si Calarasi, la care au participat 550 de voluntari si au fost stranse 6,5 tone de plastic. Au urmat atat actiuni de amenajare si dezvoltare a infrastructurii de colectare a deseurilor, prin care s-au colectat pana in prezent 90 de tone de plastic, cat si activitati educative, de informare si de organizare comunitara, la care au participat peste 350 de persoane.

La finalul lunii septembrie a fost lansat programul de granturi Lidl Romania „Cu Apele Curate”, care vizeaza proiecte ce raspund obiectivului general de reducere a poluarii cu plastic a apelor Dunarii. Suma totala disponibila pentru finantare este de 1.130.000 de lei, iar termenul limita pentru depunerea aplicatiilor este 28 octombrie 2019, ora 18:00.

Proiectul continua cu campaniile de advocacy derulate de grupurile de initiativa din cele 10 orase de pe Dunare si cu evaluarea si revizuirea politicilor publice privind gestiunea deseurilor din plastic, protejarea apelor si educatia pentru mediu cu implicarea autoritatilor romane.

Programul este derulat la initiativa Lidl Romania si MaiMultVerde, in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), One World Romania la Scoala si Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC).

Asociatia MaiMultVerde implementeaza incepand cu anul 2008 proiecte de protectia mediului in acord cu misiunea sa de a construi o cultura a responsabilitatii si voluntariatului pentru mediu in Romania. Unul dintre domeniile prioritare de actiune il constituie combaterea poluarii cu plastic, asociatia implementand in acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte si campanii educative sub sloganuri precum “Exista viata dupa colectare” sau “Deseurile nu sunt gunoaie”. In cadrul actiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum paduri, albii de rau sau trasee turistice.

Lidl, parte a grupului Schwarz, este una dintre companiile de pe piata de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent in 32 de tari din intreaga lume si in prezent opereaza in jur de 10.800 de magazine si mai mult de 160 de centre in 29 de tari la nivel mondial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri