Romanii au platit in 2018 cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru un cos de alimente din bauturi non-alcoolice comparabile, 66% din pretul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru acelasi cos de produse au platit 130% din pretul mediu la nivelul UE, arata datele publicate joi de Eurostat.

Analizand aceste date, pe categorii de produse, se observa ca in Romania pretul la paine si cereale este aproape la jumatate (54%) fata de media UE, in timp ce pretul la carne este la 63% din media UE. Pentru ambele categorii de produse, preturile din Romania sunt cele mai scazute din UE. Singurele produse alimentare la care preturile din Romania nu sunt cele mai mici din UE sunt ouale, branza si laptele, unde preturile din Romania sunt apropiate (93%) fata de media din UE, preturi mai mici fiind inregistrate doar in Polonia, Cehia si Marea Britanie, conform Agerpres.ro.

De asemenea, preturile la bauturi alcoolice variaza intre 74% din media UE in Bulgaria si Romania, si 182% din media UE in Finlanda si 177% in Irlanda.

Cand vine vorba de preturile la tigari, cele mai mici preturi se inregistrau in Bulgaria (49% din media UE), Polonia (60%) si Croatia (62%), iar cele mai mari se inregistreaza in Marea Britanie (204%), Irlanda (201%) si Franta (141%). In Romania, preturile la tigari sunt la 69% din media UE.

Citeste si:
Numar record de turisti pe croazierele care au plecat din porturile UE
Numar record de turisti pe...

Sursa foto: y suntorn somtong / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Romanii genereaza cele mai mici cantitati de deseuri din UE