Modificarile la Legea 248/2015 pentru a sprijini mai multi copii sa mearga la gradinita vizeaza marirea cuantumului tichetului social, de la 50 la 100 de lei pe copil pe luna, schimbarea conditiilor de eligibilitate si eliminarea cererii, potrivit unui comunicat emis de asociatia Reality Check, initiatoarea proiectului.

Din 2016, statul roman ofera tichete sociale de 50 de lei pe luna pentru a creste prezenta copiilor saraci la gradinita si a reduce astfel riscul de abandon scolar, pe termen lung. Anual, pentru Legea 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familii defavorizate sunt alocate fonduri de la bugetul de stat pentru 80.000 - 100.000 de copii, insa datele oficiale arata ca aproape jumatate dintre acestia nu beneficiaza inca de lege. De aceea, un grup mixt de deputati si senatori a depus in Parlament un proiect de modificare a Legii 248/2015, care isi propune sa creasca numarul copiilor din familii cu venituri reduse care sunt sprijiniti sa mearga zi de zi la gradinita. Proiectul a fost dezvoltat la initiativa Asociatiei Reality Check, in urma unei analize a modului in care se aplica legea si a consultarilor cu specialisti de la nivel local, judetean si national.

Noul proiect de lege propune urmatoarele modificari:
1) Schimbarea conditiilor de eligibilitate – de la venit max. 284 lei pe luna pe membru de familie (acum) la toti copiii inscrisi la gradinita din familiile care beneficiaza de alocatie pentru sustinerea familiei, in baza Legii nr. 277/2010. Acest lucru ar creste pragul de eligibilitate la 530 lei/luna pe membru de familie.
2) Eliminarea cererii – simplificare administrativa prin care stimulentul s-ar acorda din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei, iar parintii nu ar mai trebui sa depuna inca un dosar;
3) Marirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe luna, pentru a ii creste utilitatea;
4) Introducerea responsabilitatii primarilor si directorilor de gradinite de a organiza campanii de informare si inscriere in program, de doua ori pe an.

Tichetele sociale pentru gradinita, reglementate de Legea 248/2015, se acorda in cadrul unui program inspirat din programul pilot Fiecare Copil in Gradinita al Asociatiei OvidiuRo, implementat in perioada 2010-2015 in 45 de comunitati defavorizate. Conditionate strict de frecventa copiilor la gradinita, tichetele sociale ajuta parintii sa acopere unele costuri de baza ale educatiei prescolare: gustarea zilnica, rechizite sau o pereche de pantofi.

Eficacitatea acestui stimulent, strict conditionat de prezenta, este confirmata de frecventa copiilor saraci la gradinita, care s-a imbunatatit semnificativ dupa aparitia legii. Daca inainte de lege, rata medie de prezenta la gradinita a copiilor din familii sarace era sub 50%, in al treilea an 74% dintre copii au avut prezenta regulata, sustine Reality Check.

Cu toate acestea, multi parintii inca nu acceseaza acest stimulent, din diferite motive. In anul scolar 2016-2017 au fost inscrisi in program 70.000 de copii din cei 110.000 estimati ca fiind eligibili. In 2017-2018, cifrele arata ca de lege au beneficiat doar 46.500 de copii din 107.000, iar in acest an scolar in program sunt inscrisi cel mult 45.000 de copii din cei 79.000 estimati.

Printre obstacolele care ingreuneaza aplicarea legii, Reality Check a identificat faptul ca unii parintii foarte saraci si lipsiti de educatie fie nu stiu de ea, fie nu stiu sa faca cerere pentru a beneficia de program sau au dificultati in a obtine documentele pe care trebuie sa le prezinte la primarie - daca in aceste comunitati profesorii sau asistentii sociali nu consiliaza parintii si nu recruteaza proactiv copiii pentru gradinita si pentru inscrierea in program, copiii nu ajung sa beneficieze de lege. O alta observatie este ca valoarea tichetelor sociale (50 de lei pe luna), stabilita in 2010, este prea mica fata de costul trimiterii copiilor la gradinita, in conditiile cresterii constante a inflatiei, iar pragul de venit stabilit de lege este foarte mic (284 de lei pe membru de familie pe luna) si, odata cu marirea salariului minim pe economie, multe familii cu venituri reduse nu mai sunt eligibile pentru acest stimulent, desi ar avea nevoie de el pentru a sustine prezenta constanta a copiilor lor la gradinita.

Propunerile legislative care au fost depuse in Parlament au fost formulate in urma discutiilor cu parinti, profesori, directori de scoli, primari si asistenti sociali, reprezentanti ai Prefecturilor, Inspectoratelor Scolare Judetene si Agentiilor Judetene de Plati si Inspectie Sociala, si cu specialisti din Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Educatiei Nationale.

Asociatia Reality Check a demarat si o campanie de informare cu privire la importanta gradinitei, in parteneriat cu Asociatia OvidiuRo, pentru ca mai multi parinti saraci sa afle de lege si sa inteleaga beneficiile pe care le are educatia prescolara pentru parcursul educational al copiilor lor si pentru viitorul lor.

Sursa foto: Georgiana Ilas

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri