Centrul National Cyberprint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) suspecteaza ca atacatorii care au infectat sistemele informatice a patru spitale din Romania sunt de origine chineza, potrivit unui comunicat transmis de SRI.

„In legatura cu atacurile ciberbetice de la spitale, Centrul National Cyberint suspecteaza ca atacatorii sunt de origine chineza. Au fost luate in calcul luand orele la care hackerii chinezi au fost activi si indiciile lasate in mesajele de rascumparare”, scrie G4Media.

Anuntul SRI vine dupa ce, joi, spitalul Victor Babes din Bucuresti, impreuna cu alte trei unitati medicale din tara, au fost tintele mai multor atacuri cibernetice, care au dus la criptarea informatiilor din calculatoarele spitalelor. Conform CERT-RO, mai multe sisteme au fost infestate cu un tip de ransomware, numite BadRabbit 4 si care putea fi combatut de un antivirus de baza, dar pe care respectivele spitale nu il aveau.

CERT-RO atrage atentia, atat utilizatorilor cat si personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra urmatoarelor masuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicatii malitioase:

  • nu deschideti fisierele primite prin e-mail decat in situatia in care cunoasteti expeditorul iar in cazul unei suspiciuni adresati-va personalului de specialitate
  • evitati accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiti (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)
  • asigurati-va ca aveti un backup al fisierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la retea
  • asigurati-va ca dispozitivele pe care le utilizati atunci cand navigati online sunt updatate si au instalate solutii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
  • apelati numarul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
  • accesati ghidurile puse la dispoztie pe site-ul CERT-RO

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri