51 de spitale din 29 de judete ale Romaniei nu fac deloc intreruperi de sarcina la cerere, arata raportul "Refuzul la efectuarea avortului la cerere in Romania", realizat de Centrul FILIA, ONG care militeaza pentru egalitatea de gen, in parteneriat cu ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice. Pe lista regasim de la spitale mari, precum Spitalul Universitar din Bucuresti sau Spitalul Judetean din Cluj-Napoca, pana la spitale din orase mici, unde este posibil sa nu existe alte optiuni - alte spitale sau clinici private, potrivit Hotnews.ro.

Potrivit raportului, in alte 36 de spitale din Romania nu se pot face avorturi la cerere in perioada sarbatorilor religioase. Mai mult, in doar 40 de spitale (niciunul in Bucuresti) din 24 de judete se pot face intreruperi de sarcina oricand. In Romania sunt, in total, 375 de spitale publice (de stat).

Dintre cele 158 de spitale publice care au fost contactate si care au infrastructura necesara pentru a face intreruperi de sarcina:

  • 40 pot face intreruperi de sarcina oricand, niciunul in Bucuresti
  • in 36 de spitale nu se fac intreruperi de sarcina la cerere in timpul sarbatorilor religioase
  • in 51 de spitale din 29 de judete nu se fac deloc intreruperi de sarcina
  • autorii raportului nu au putut primi informatii prin telefon de la 31 de spitale

Legislatia din Romania prevede ca intreruperea de sarcina la cerere, pana la 14 saptamani, este legala. Pe de alta parte, "spitalele au baza legala atat pentru a oferi aceste servicii, cat si pentru a le refuza", a explicat un avocat contactat de HotNews.ro.

Citeste si:
Romania, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii in iunie
Romania a inregistrat cea mai...

Sursa foto: Shutterstock /Spotmatik Ltd


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Romania a indeplinit un singur obiectiv din Strategia Competitivitatii