Decizie controversata in cazul dublului standard alimentar. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a anuntat ca a decis sa NU trimita probe in cadrul studiului european de evaluare a diferentelor privind compozitia produselor alimentare, pe considerentul neutralitatii in contextul preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE.

"A fost decizia noastra", a declarat presedintele ANPC, intrebat despre motivele pentru care Romania nu a participat la studiul european privind dublul standard alimentar, la care au participat 19 state europene si ale carui rezultate au fost publicate de Comisia Europeana la finalul lunii iunie, scrie Agerpres.ro.

"Cand a existat acea solicitare, noi am preluat Presedintia. Am considerat ca trebuie sa fim neutri fata de acest subiect. Prima etapa a fost numai studierea etichetei", a adaugat Marius Pirvu.

Ministrul Economiei, Niculae Badalau, a declarat ca nu a fost la curent cu faptul ca ANPC a luat decizia de a nu trimite probe la studiul european privind dublul standard alimentar.

In ceea ce priveste legislatia europeana privind compozitia produselor alimentare din UE, presedintele ANPC a estimat ca in cadrul viitoarei directive europene nu vor mai conta preferintele consumatorului.

"Preferintele consumatorului nu sunt luate in calcul in viitoarea directiva europeana", a sustinut Marius Pirvu.

Uniunea Europeana a controlat o serie de produse alimentare vandute sub aceleasi branduri in state UE estice si vestice, sa vada daca au calitati diferite, iar rezultatele arata ca in, „marea majoritate a cazurilor, compozitia corespundea modului in care erau prezentate produsele”, iar in 9% din cazuri produsele erau prezentate ca fiind aceleasi in intreaga UE, dar aveau in realitate o compozitie diferita.

Decizia ANPC este de neinteles, mai ales in contextul in care tema dublului standard alimentar a fost o tema de campanie pentru PSD, Liviu Dragnea depunand chiar, in mai anul acesta, u n proiect de lege care prevede amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri si suspendarea autorizatiei de functionare pentru astfel de cazuri.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Mega Image, amendata: produse depozitate si ambalate incorect