"Respectam decizia ANPC si vom modifica acest tip de clauza in contractele destinate clientilor rezidentiali pe piata libera. In acelasi timp, ar fi necesara o decizie ANPC care sa aplice aceasta regula tuturor furnizorilor care activeaza pe piata concurentiala de pentru clientii rezidentiali", a comunicat compania , conform Mediafax.

Enel Energie Muntenia a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu 13.000 de lei, pentru ca impunea consumatorilor care doreau sa denunte unilateral contractul de furnizare a energiei sa plateasca 400 de lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea.

ANPC a dispus, totodata, incetarea practicii comerciale incorecte.

"Penalitatea la care face referire comunicatul ANPC reflecta costurile aditionale pe care compania Enel Energie Muntenia le-ar putea avea in cazul in care clientul rezidential pe piata libera decide sa inceteze acest contract inainte de termen. Principiul reciprocitatii se aplica, iar in aceste contracte de pe piata concurentiala exista aceeasi penalitate pentru furnizor, daca acesta decide sa inceteze contractul inainte de termen", se arata in comunicatul Enel Energie Muntenia.

Citeste si:

Potrivit acestuia, clauza este considerata de catre ANPC agresiva, nu abuziva si se refera strict la contractele incheiate pe piata libera cu clienti persoane fizice.

"Aceste clauze nu se aplica si nici nu sunt incluse in contractele standard incheiate cu clientii casnici de pe piata reglementata (piata la care se raporteaza peste 90% din clientii nostri casnici)", se mai arata in comunicat.

O asociatie de proprietari din Voluntari s-a plans de clauzele din contractul standard de furnizare a energiei electrice: in cazul in care consumatorii doreau sa denunte anticipat contractele, acestia trebuiau sa notifice cu 30 de zile inainte si sa plateasca celeilalte parti suma de 400 de lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea contractului, potrivit ANPC.

Sursa foto: Francesco Scatena / Shutterstock