Un protest de amploare a avut loc sambata in Piata Victoriei din Capitala, la un an de la manifestatiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu interventia in forta a jandarmilor. Potrivt estimarilor jandarmeriei, aproximativ 24.000 de persoane au participat la manifestatii.

Update ora 22:20 - Protestul a luat sfarsit fara incidente majore

Protestatarii au inceput deja sa plece, in jurul orei 22:00, din Piata Victoriei. Reprezentantul Jandarmeriei Georgian Enache a declarat ca, dupa ora 22:15, la care se incheie oficial protestul, va discuta cu organizatorul evenimentului, in cazul in care mai sunt oameni in piata.

Enache a precizat ca gardurile din fata Guvernului au fost mutate pentru ca era nevoie de o redimensionare a spatiului, intrucat in Piata Victoriei sunt, potrivit unor estimari, 24.000 de persoane, informeaza Agerpres.

"Nu s-a dorit aparitia unor incidente si am creat spatiul necesar", a explicat Georgian Enache.

Gardurile nu vor putea fi mutate mai mult, pentru ca au ajuns deja la trotuarul din fata Guvernului. Numarul fortelor de ordine a crescut concomitent cu cresterea numarului de participanti la protest.

Georgian Enache i-a indemnat pe cetateni sa fie vigilenti si sa semnaleze fortelor de ordine orice posibil incident.

Reprezentantii ISU au informat ca 11 persoane din piata au avut nevoie de asistenta medicala, din cauza temperaturii ridicate.

La protestul de sambata nu s-au inregistrat incidente majore.

Update ora 21:20 - Politia anunta ca la 22:15 protestul trebuie incheiat. Arme albe si obiecte pirotehnice confiscate

Circulatia in fata Palatului Victoria din Capitala a fost blocata, dupa ce protestatarii s-au apropiat de sediul Guvernului, in prezent fiind acolo peste 15.000 de oameni, potrivit ultimelor estimari.

Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, a precizat ca nu au fost inregistrate incidente grave.

Au fost doua cazuri de persoane depistate la filtrele de la intrarea in piata cu arme albe, iar o a treia persoana cu obiecte pirotehnice. De asemenea, o a patra persoana care a avut o disputa verbala cu fortele de ordine a fost identificata si amendata.

El a precizat ca protestul trebuie sa se incheie la ora 22,15, asa cum a fost programat, si ca le vor pune in vedere acest lucru organizatorilor.

Update ora 19:40 - Tanar retinut pentru detinerea unui cutit

Un tanar de 29 de ani, depistat in zona Pietei Victoria avand asupra lui un cutit de tip briceag, a fost condus la Sectia 5 Politie pentru audieri, au anuntat reprezentantii Jandarmeriei Romane.

Conform aceleiasi surse, tanarul a fost depistat la un filtru organizat la intersectia strazii Doctor Felix cu Bulevardul Nicolae Titulescu.

"Pana in acest moment a fost gasit asupra unei persoane un cutit. Persoana a fost retinuta si condusa la sectia de politie pentru dispunerea masurilor legale", a precizat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Georgian Enache.

El a adaugat ca filtrele vor fi mentinute, deoarece au rolul de a-i proteja pe participantii la protest.

"Aceste filtre vor fi mentinute, in ciuda unor nemultumiri care am vazut ca au aparut in spatiul public. In aceste filtre nu sunt controlate toate persoanele, sunt controlate in special persoanele care au asupra lor bagaje (...) sau persoanele asupra carora ar putea plana anumite suspiciuni (...). Aceste filtre au fost facute cu intentia clara de a preveni introducerea in zona pietei (...) de obiecte si materiale care ar putea deveni la un moment dat un pericol", a explicat Georgian Enache.

Update ora 18:40 - Politisti "extrasi" din multime cu ajutorul jandarmilor

O echipa de politisti care intentiona sa verifice un autovehicul parcat in centrul Pietei Victoriei, dupa un apel la 112 ce semnala ca masina ar contine obiecte suspecte, a fost extrasa de jandarmi din multime, dupa ce participantii la protest au inceput sa huiduie.

Potrivit unor surse din cadrul Politiei Capitalei citate de Agerpres, politistii aveau obligatia sa verifice aspectele sesizate prin apelul la numarul unic de urgenta 112. In acest scop a fost trimisa o echipa cu un caine, care a incercat sa treaca prin multimea stransa in piata, pentru a ajunge la autovehiculul indicat.

Conform acelorasi surse, in momentul in care unii dintre cei aflati in piata au reactionat negativ la prezenta politistilor, jandarmii au intervenit si i-au extras din multime, fara a se inregistra incidente.

Update ora 18:00 - Protestatarii vor sa porneasca spre DIICOT

Cateva sute de persoane au venit sa protesteze, sambata dupa-amiaza, in fata sediului Ministerului Afacerilor Interne, noteaza Agerpres.

Ei au afisat in apropiere mai multe portrete cu reprezentantii autoritatilor - politicieni si sefi din Jandarmerie - pe care ii considera vinovati pentru violentele de la protestul din 2018 si pentru faptul ca nu a fost rezolvat dosarul "10 august" legat de acele evenimente.

Oamenii spera sa se stranga cateva mii, iar dupa ora 18,00 vor pleca in mars spre sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, dupa care se vor indrepta catre Piata Victoriei, la Guvern, unde deja sunt mai multe sute de protestatari.

Update ora 17:50 - Incep protestele

Primele sute de oameni au ajuns la protestul din Piata Victoriei, reeditand manifestatiile diasporei de anul trecut, care a avut loc cu exact un an in urma, potrivit Agerpres.

Oamenii poarta pancarte cu diverse mesaje si steaguri, cer demisia Guvernului, au fluiere si vuvuzele. PSD si Jandarmeria sunt tinta altor scandari ale protestatarilor.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Georgian Enache, a explicat ca prezenta autospecialelor parcate in zona este justificata de numarul mare de participanti anuntati si ca rolul lor este sa protejeze manifestantii. El a adaugat ca nu au fost aduse masini cu tunuri cu apa. Precizarile au fost facute in contextul in care in mediul online au fost difuzate astfel de informatii.

"Demisia Teodorovici, Daea", "Fara penali in functii publice", "Coruptia ucide", "Romania nu e a voastra! Plecati la capsuni sau la puscarie" - sunt mesajele afisate in piata.

Au fost aprinse candele in memoria fetelor disparute la Caracal, dar si a celor care au murit la Colectiv.

Update ora 17:00

Politia Locala imparte sticle cu apa in zona Muzeului Antipa. In Piata Victoriei sunt acum aproximativ sute de persoane, cele mai multe stand in zonele cu umbra. Se scandeaza impotriva PSD si a fortelor de ordine, mai ales ”Jandarmeria apara hotia”.

In mijlocul Pietei a fost pus un altar, cu lumanari si fotografii cu Ilie Gazea, Mort dupa protestul din 10 august 2018, cu cele doua fete ucise in Caracal, Alexandra Macesanu si Luiza Melencu si cu victimele incendiului din Colectiv.

Update ora 16:00

Primarul General Gabriela Firea, anunta, pe pagina ei de Facebook, ca a fost la centrul de monitorizare video al Politiei Locale. Firea si-a delegat atributiile pentru ziua de 10 august viceprimarului Aurelian Badulescu, dar nu a plecat din Bucuresti.

Update ora 15.30

Liderul PLUS, Dacian Ciolos, anunta, pe Facebook, ca va merge la protestul de sambata seara din Piata Victoriei.

"Trebuie sa reinnoim mesajele de acum un an. Statul roman tot nu s-a facut bine. Pana vom avea ocazia de a-i trimite pe cei care ne-au adus in aceasta situatie in afara istoriei, avem astazi datoria civica de a spune ca vrem o tara a normalitatii, o tara pentru toti cetatenii ei, in care sa ne simtim cu totii acasa", a scris Ciolos pe Facebook.

Update 15:05

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Georgian Enache, a anuntat sambata ca in Piata Victoriei au fost instalate dispozitivele de protectie, in mod gradual, urmand sa intre si efective de jandarmi,

Update ora 14:00

Presedintele USR, Dan Barna, a transmis in legatura cu protestul de sambata din Capitala, ca membrii partidului vor fi prezenti la eveniment, dar nu vor face campanie electorala si nu vor strange semnaturi.

Update ora 13.15

Cateva zeci de persoane s-au strans deja in Piata Victoriei. Au fost si cateva contre intre protestatarul Cristian-Mihai Dide, pe de o parte si organizatorul protestului de sambata din Piata Victoriei, Tommy Tomescu, si jandarmii, pe de alta parte, noteaza ziare.com.

Cristian-Mihai Dide a adus in Piata o platforma. Utilajul a fost folosit si in alte proteste, iar intelectualii care participau la aceste evenimente isi tineau discursurile pe aceasta platforma. Tommy Tomescu era nemultumit de aducerea acestui utilaj, deoarece nu fusese anuntat, iar potrivit protocolul incheiat cu autoritatile platforma nu ar trebui sa fie in Piata Victoriei.

Update 12:30

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Georgian Enache, a afirmat sambata ca misiunea efectivelor de jandarmi prezente la manifestarile publice anuntate sambata in Capitala va fi centrata in primul rand pe dialog si a facut un apel la respectarea legii, scrie Agerpres.

"Misiunea noastra de astazi va fi centrata in primul rand pe dialog. Vor fi in principal echipe de dialog, care vor relationa si vor asigura o comunicare atat cu organizatorii, cat si cu cei care participa la aceste manifestatii, tocmai pentru a veni in intampinarea lor, pentru a avea o comunicare directa, rapida, in vederea inlaturarii oricaror riscuri cu privire la adresa ordinii si sigurantei publice", a spus Enache la punctul de informare publica organizat de Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti in Piata Victoriei.

El a precizat ca "dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea conditiilor optime si normale de desfasurare a acestor manifestari publice". Acestea vor fi "instalate in obiectiv" incepand cu ora 14,00.

"Vrem sa eliminam orice fel de suspiciune ca ele ar avea menirea sa intimideze sau sa sperie intr-un fel. Sunt dispozitive minime, care vor fi dimensionate gradual in functie de numarul celor care vor participa la aceasta adunare publica, pentru a le asigura toate conditiile de desfasurare", a precizat acesta.

Update ora 11.05

Un grup de ieseni s-a imbarcat in masini si a plecat, sambata dimineata, din Piata Unirii din municipiu spre Bucuresti, pentru a lua parte la mitingul diasporei, ei dorind sa transmita guvernantilor mesajul "Suntem satui de minciuni". Detalii, aici.

Incepand cu ora 14,30, in functie de sosirea participantilor, se va restrictiona traficul rutier pe sos. Kiseleff, intre str. Arh. Ion Mincu si Piata Victoriei, iar circulatia va fi permisa pe str. Arh. Ion Mincu. Mai multe detalii puteti citi aici.

Stire initiala:

Potrivit unui comunicat al Primariei Capitalei, manifestatia este organizata de Tomescu Tommy Joul in calitate de reprezentant al Grupului de Actiune Civica Diaspora pentru Romania. Cererea a fost aprobata pentru aproximativ 250.000 de persoane.

Jandarmeria Capitalei sustine ca organizatorii au comunicat faptul ca protestul din Piata Victoriei incepe la ora 14:00 si se desfasoara pana la ora 22:15.

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului.

Astfel, pe pagina de Facebook "Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOTI in Piata Victoriei!" oamenii sunt chemati la manifestatie inca de la primele ore ale diminetii.

"A mai ramas foarte putin pana la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu exceptia faptului ca Dragnea a intrat la puscarie. In continuare, insa, ii avem pe Tariceanu, Dancila, Serban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Plesoianu, iar lista poate continua. In continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD si-a pus omul de incredere in urma cu aproximativ un an jumatate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou in Piata Victoriei. In urma discutiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea incepe inca de la primele ore ale diminetii in Piata Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutam cu totii in Piata Revolutiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va incepe un mars spre Piata Victoriei. Traseul marsului este urmatorul: ora 19,00 - plecare de la sediul MAI, din Piata Revolutiei - sediul DIICOT (Calea Grivitei) - Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt in jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumatate de ora", se spune in anuntul de pe Facebook.

In paralel cu manifestatia din Piata Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni in fata sediului Ministerului de Interne din Piata Revolutiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, in mars spre Piata Victoriei.

"La MAI sunt vinovatii principali pentru violentele din 10 August 2018 si tot aici s-a creat acel plan diabolic impreuna cu sefii din Jandarmerie si alte structuri. La ora 19,00 plecam in MARSUL DREPTATII spre Guvern, prin fata sediului DIICOT, unde se instrumenteaza acum dosarul 10 August. NU UITATI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revolutia din 89' care ne-a scapat de regimul dictatorial si tot de aici trebuie sa aflam adevarul si desecretizarea jurnalului de lupta, iar vinovatii, Carmen Dan, Cucos, Paraschiv, Cazan, sa raspunda in fata Justitiei!", scrie pe o alta pagina de Facebook.

La protestul din Bucuresti si-a anuntat prezenta si pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentatiile sustinute in mai multe zone de conflict din lume.

"Imi pare rau ca trebuie sa imi anulez concertele urmatoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august in Bucuresti impotriva coruptiei din Romania. Anul trecut, in cadrul unei manifestatii pasnice similare, politia a folosit gaze lacrimogene impotriva propriului popor. Vreau sa ii ajut de aceasta data, astfel incat sa se poata ascunde in spatele pianului meu in cazul in care politia foloseste din nou gaze lacrimogene", spune Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Proteste sunt anuntate si in alte orase din tara, la Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Brasov, Sibiu, dar si in strainatate, la Roma, Milano, Paris si in alte capitale europene unde traiesc grupuri mari de romani.

Pe 10 august vor fi organizate si alte actiuni dedicate romanilor din strainatate.

Astfel, romanii din diaspora care se intorc in tara vor fi intampinati la frontiera de peste 100 de voluntari ai comunitatii Declic, care ii vor informa despre votul prin corespondenta. Voluntarii vor imparti peste 50.000 de pliante si vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidentiale, fara sa mai stea la cozi.

Campania Comunitatii Declic se deruleaza vineri si sambata in aeroporturile din Iasi, Cluj si Bucuresti, la vama Bors si Nadlac.

De asemenea, echipele Declic vor fi sambata in Centrul Vechi al Capitalei si in Piata Victoriei, unde vor imparti pliante cu informatii utile despre votul prin corespondenta si explicatii in sapte pasi despre procedurile pe care trebuie sa le faca romanii din strainatate pentru a se inregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

In plus, de la ora 18:00, echipa Declic va amplasa in fata Muzeului Antipa un plic gonflabil urias, unde vor fi impartite pliante si vor fi oferite informatii despre votul prin corespondenta, pe care romanii aflati in diaspora il pot exercita la alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Jandarmeria Capitalei a anuntat ca, din ratiuni de siguranta, participantii la protest sunt rugati sa nu detina bagaje sau genti voluminoase si sa se indeparteze de persoanele sau grupurile care au intentia de a periclita buna desfasurare a evenimentelor.

Brigada Rutiera a Capitalei va dispune restrictionarea temporara a traficului rutier pe arterele din jurul Pietei Victoria.

Pentru asigurarea masurilor de prevenire, monitorizare si gestionare a eventualelor situatii de urgenta care pot aparea pe timpul manifestatiei, IGSU va avea dislocate, in teren, echipaje de interventie specifice stingerii incendiilor si acordarii asistentei medicale de urgenta.

In aceasta saptamana, in doua randuri ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a facut apel la participantii la protestul anuntat pentru data de 10 august sa manifesteze in mod pasnic si respectand legea. El a subliniat ca Romania este un stat european, in care cetateanul are dreptul sa se exprime in mod liber.

Sursa foto: Agerpres/ Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri