Spitalul Regional din Cluj va avea 849 de paturi, 7 etaje si heliport. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobati, luni, de Guvern

Spitalul Regional din Cluj va avea o capacitate de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru ingrijiri acute, 19 sali de operatie, 7 etaje si heliport. Spitalul urmeaza sa fie construit in localitatea Floresti de langa Cluj Napoca, iar costurile investitiei sunt estimate la 2.568.751 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 500 de milioane de euro. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobati in sedinta de Guvern de luni, 9 septembrie. Potrivit ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, cele 3 spitale regionale ce urmeaza sa fie construite cu co-finantare europeana - Cluj, Iasi si Craiova - ar putea fi gata peste 7 ani.

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Spital Regional de Urgenta Cluj" au fost aprobati in sedinta de luni, 9 septembrie, a Executivului, prin Hotarare de Guvern.

Conform documentului, Spitalul Regional Cluj Napoca va avea o suprafata desfasurata de 151.891 mp si un numar total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru ingrijiri acute care vor fi impartite intre specialitatile chirurgicale si medicale incluse in cele 6 centre. Vor exista si 105 paturi pentru ingrijiri critice in spital (UTI, USTAC, UTI pentru arsi). Toate sectiile vor include UTI/USTAC si o sectie de arsi, scrie Hotnews.ro.

Unitatea sanitara va detine 19 sali de operatie iar valoarea investitiei este de 2.568.751 mii lei - echivalentul a aproximativ 500 de milioane de euro.

In premiera, noul Spital Regional de Urgenta va fi construit in jurul unui concept organizational de specialitati medicale grupate in centre, potrivit Ministerului Sanatatii. Modelul de functionare se bazeaza pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienti si specialitati medicale, reflectand necesitatea unei relatii de lucru stranse in furnizarea asistentei acute si de urgenta secundara si tertiara:

Citeste si:
Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de la Cluj, aprobat
Spitalul Regional de Urgenta...
  • Centrul pentru cap si gat cuprinzand specialitati de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-faciala;
  • Centrul toracic cuprinzand pneumologia, cardiologia, chirurgia toracica, chirurgia cardiovasculara;
  • Centrul abdominal cuprinzand gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generala;
  • Centrul pentru articulatii, coloana vertebrala si trauma cuprinzand ortopedie & traumatologie, chirurgie plastica, arsuri, chirurgie vasculara;
  • Centrul de medicina interna cuprinzand dermatologie, medicina interna, reumatologie, boli metabolice si endocrinologie, imunologie, hematologie;
  • Centrul pentru mama si copil cuprinzand ginecologie, obstetrica, pediatrie si chirurgie pediatrica, neonatologie;
  • Paturile pentru spitalizare de zi si spatiile pentru servicii medicale ambulatorii.

Spitalul va fi construit pe 7 nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, si pe acoperisul cladirii un heliport H-3, care va gazdui un elicopter, cu cerintele sale operationale specifice.

Cladirea va oferi anumite posibilitati de flexibilitate pentru schimbarea utilizarii paturilor sau adaptarea facilitatilor interne atunci cand o parte a internarilor continue vor putea fi evitate si transformate in spitalizari de zi, sau ingrijiri medicale in ambulatoriu.

Spitalul Regional de Urgenta din Cluj va avea la baza conceptul de cladire verde, care presupune o constructie noua, sustenabila, durabila, non-toxica, cu un impact minim asupra mediului inconjurator, cu eficienta energetica ridicata, consum de apa redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe.

Spitalul Regional de Urgenta din Cluj va inlocui in totalitate activitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta si va absorbi unele servicii de urgenta din alte spitale.

Citeste si:
UNTOLD anunță OFICIAL în ce perioadă se va desfășura festivalul...
UNTOLD anunță OFICIAL când va...

"Spitalul Regional de Urgenta Cluj va furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de inalta calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienti. Va fi dotat cu echipamente si aparatura de cea mai inalta performanta. Acest nou model de spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic si terapeutice si va contribui la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din regiunea NV. Estimam ca, in luna octombrie, vom depune la Comisia Europeana cererea de finantare pentru acest spital", afirma ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri