Dosarul lui Valcov, amanat pentru ca nu s-a publicat motivarea deciziei CCR privind completurile specializate

Instanta suprema a amanat, marti, pentru 15 octombrie, dosarul de coruptie in care Darius Valcov a fost condamnat in prima instanta la opt ani de inchisoare pentru trafic de influenta, motivul fiind ca nu a fost publicata de catre Curtea Constitutionala motivarea deciziei privind completurile specializate, scrie Agerpres.

Valcov nu a venit la proces, el fiind reprezentat de avocatul sau, care a cerut amanarea procesului, sustinand ca decizia CCR va duce la rejudecarea pe fond a dosarului.

Doi dintre cei cinci membri ai completului au facut opinie separata, in sensul ca procesul ar trebui continuat, mai ales ca in sala de judecata se aflau doi martori, care trebuiau audiati la termenul de marti.

Judecatorii asteapta publicarea de catre CCR a motivarii deciziei luate in iulie 2019, prin care s-a stabilit ca la Instanta suprema completurile de 3 judecatori trebuiau specializate in cazuri de coruptie. In consecinta, toate procesele in care au fost date solutii inainte de luna ianuarie 2019 trebuie rejudecate.

Darius Valcov, fost primar al municipiului Slatina si ministru al Finantelor, a fost condamnat, in 8 februarie 2018, de un complet de trei judecatori la opt ani de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani, in legatura cu mai multe licitatii de lucrari pentru apa si canalizare.

Citeste si:
CCR: Educația sexuală în școli se va face OBLIGATORIU cu acordul...
CCR: Educația sexuală în...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

In acelasi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, iar Lucian Petrut Susala, fost sofer al lui Darius Valcov, a primit doi ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de cinci ani.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante - SC Compania de Apa Olt SA, in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Propunerea a fost facuta in contextul in care, in noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este Compania de Apa Olt, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte - "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti Olt si Piatra Olt".

Citeste si:
TOP: Cinci idei pentru a-ți motiva angajații în perioade dificile
TOP: Cinci idei care te ajută...

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, sustine DNA, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion.

In consecinta, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apa Olt pentru mai multe lucrari, in valoare de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna si Darius Valcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa-i fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie - martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in trei transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii.

Citeste si:
Decizie definitivă în privința confiscării terenurilor de la Popoviciu
Decizie definitivă a ÎCCJ în...

De asemenea, in perioada aprilie - decembrie 2011, Darius Valcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in cinci transe a cate 500.000 lei fiecare).

In plus, in perioada 2012 - 2013, Darius Valcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri