Doar 18,6% din scolile romanesti au un cabinet medical general si doar 3% dispun de un cabinet medical dentar, in ciuda faptului ca institutiile de invatamant sunt obligate prin lege sa asigure asistenta medicala elevilor. Cel mai rau o duc instututiile de invatamant din mediul rural, la nivelul intregii tari existand doar 88 de cabinete medicale scolare, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre Ministerul Sanatatii.

In Romania exista 15.497 unitati de invatamant, iar elevii acestora sunt tratati in 2.878 cabinete de medicina generala si 470 cabinete stomatologice. Astfel, un procent de 18,6% scoli dispun de un cabinet de medicina si 3% din acestea dispun de un cabinet stomatologic .

La nivel de tara, exista 3.348 de cabinete medicale care deservesc unui numar de 3,2 milioane de elevi si studenti. Dintre acestea, 2.878 sunt cabinete de medicina generala si 470 sunt cabinete stomatologice (vezi tabelul de mai jos).

Numar total cabinete din care → Medicina generala Stomatologie
Urban 3.260 2.797 463
Rural 88 81 7
TOTAL 3.348 2.878 470

In ceea ce priveste mediul rural, asistenta medicala scolara este asigurata de cabinetele de medicina de familie, fiind incheiate 153 de contracte intre consiliile locale si acestea.

Iulian Cristache, Asociatia Parintilor: In mediul rural, parintii se descurca; il urca in caruta sau pe motoreta si merg la cel mai apropiat cabinet

Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP), aconsidera ca datele prezentate arata dezinteresul autoritatilor fata de copii.

"Cand vad dezastrul din scoli, mai ales in mediul rural, le spun parintilor sa deschida bine ochii, pentru ca un primar care v-a mintit o data va minte si a doua oara. Nu conteaza culoara politica, conteaza ceea ce face pentru comunitate. Vorbim de 30 de ani de democratie, timp in care unii primari din mediul rural au in medie cam doua - trei mandate, pentru ca acolo se fac campanii pe faina si pe ulei si nu sunt in stare sa aranjeze o unitate de invatamant care are probabil 150 metri patrati, maximum 200", a declarat Iulian Cristache, pentru wall-street.ro.

Totodata, reprezentantul parintilor este de parere ca, in mediul rural, in scolile unde sunt pana in 50 de elevi, nu se poate discuta de un cabinet medical scolar, dar poate fi luat in considerare macar un cabinet medical care sa existe in satul respectiv sau un contract pe care Primaria sa il aiba cu medicul de familie si sa sprijine copiii care sunt in invatamantul preuniversitar sa poata beneficia de asistenta medicala.

Daca un copil se imbolnaveste in timpul scolii, atunci institutia cheama SMURD-ul, dar pentru familie, fiecare parinte trebuie sa se descurce. Trebuie sa urce copilul in caruta, pe motoreta, sau in masina, fiecare ce are, si sa mearga la cel mai apropiat cabinet medical

Iulian Cristache - presedinte FNAP

Medici in cabinetele scolare

Total medici din care → Medicina generala Stomatologie
Urban 1.281 771 510
Rural 21 17 4
TOTAL 1.302 788 514

In prezent, in scolile romanesti exista 1.302 medici si 3.630 de asistenti platiti de Ministerul Sanatatii, la care se adauga si cele 153 de contracte incheiate intre consiliile locale din mediul rural si cabinetele medicilor de familie pentru asistenta medicala scolara din mediul rural.

Asistenti in cabinetele scolare

Total asistenti din care → Medicina generala Stomatologie
Urban 3.577 3.211 366
Rural 53 51 2
TOTAL 3.630 3.262 368

La nivel national, judetele cu cele mai multe cabinete medicale scolare si stomatologice sunt Cluj, Targu Mures, Iasi, Timis, Arges sau Bacau.

Doar 3% din scoli dispun de un cabinet medical dentar. Care sunt alternativele

Intrebat despre cifrele cu privire la cabinetele medicale dentare din scoli, medicul stomatolog Ionut Leahu a explicat ca exista o alternativa mai buna, aceea de a le permite tuturor parintilor optiunea decontata de a alege unde sa faca tratamentele copiilor. Pentru acest lucru, spune medicul, este vitala marirea plafonului de la C.N.A.S pentru servicii stomatologice, iar sumele trebuie alocate pe copil si nu de medicul dentist.

In ceea ce priveste mediul rural, trebuie sa fie sprijinita orice initiativa: "Exista inclusiv solutii mobile, precum cea pe care o sustinem si noi, Zana Merciluta, un cabinet mobil care ajunge in zone rurale defavorizate".

“Domeniul stomatologiei este atat de privat incat statul are o oportunitate majora de a experimenta. Poate continua traditia cabinetelor scolare care, din perspectiva mea, nu este cea mai buna solutie in mediul urban. Aici, accesibilitatea cabinetelor si clinicilor stomatologice, alaturi de experienta medicilor care s-au format in acest sistem privat sunt considerente importante pentru o alternativa mult mai buna – aceea de a le permite tuturor parintilor optiunea decontata de a alege unde sa faca tratamentele copiilor", este de parere Ionut Leahu, CEO si fondator Clinicile Dr. Leahu.

Cate cabinete medicale sunt in scolile din Bucuresti

Potrivit Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), in acest moment in Capitala sunt 585 de cabinete medicale scolare (144 de cabinete stomatologice si 441 de cabinete de medicina generala), cele mai multe fiind in sectoarele 1, 2 si 3. De asemenea, la acestea se mai adauga 9 cabinete medicale universitare si 13 cabinete stomatologice universitare. In aceste cabinete medicale, 137 de medici de medicina generala, 161 de stomatologi si 586 de asistenti medicali asigura consultatii si tratamente gratuite pentru aproximativ 250.000 de elevi si 121.000 de studenti.

Cabinetele medicale scolare din Bucuresti, 93% din personalul necesar

In 2017, reteaua de medicina scolara avea 950 de posturi si o acoperire cu personal medical de 70%, potrivit ASSMB. In ultimii ani, in conditiile cresterii numarului de copii din unitatile de invatamant, Primaria Capitalei a suplimentat cu 103 numarul de posturi pentru personalul medical din scoli, fiind angajati 212 medici si asistente. De asemenea, concursurile de ocupare a posturilor vacante sunt in desfasurare pentru 55 de asistente si 35 de medici. "Dupa finalizarea concursurilor si ocuparea posturilor scoase la concurs, acoperirea cu personal va fi de 93%", se precizeaza in raspunsul trimis de institutie la o solicitare a wall-street.ro.

"La Bucuresti este o situatie deosebita si fericita, s-au investit bani multi si in cabinete, existand si programe pentru ajutorul copiilor aflati in dificultate", sustine Cristache.

Pentru a functiona, cabinetele medicale scolare trebuie sa aiba un spatiu alocat cu o suprafata de minimum 9 m², trebuie sa dispuna de un post de medic si un post de asistent medical si sa aiba o autorizatie sanitara de functionare, eliberata de Directia de Sanatate Publica. Mai mult, trebuie sa dispuna de dotari conform baremului din Ordinul Comun al Ministerului Sanatatii/Ministerului Educatiei Nationale Nr.5298/1668/2011.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri