O unitate medicala la aproape 12.000 de romani. Asa stau, in medie, lucrurile in mediul rural, dar exista judete in care o entitate medicala deserveste si peste 30 de mii de oameni. La nivel national, doar una din 10 unitati medicale de stat se afla in mediul rural. De cealalta parte, mediul privat a repartizat una din cinci entitati medicale la tara.
"Sistemul medical privat s-a dezvoltat complementar celui de stat si ne propunem sa venim intotdeauna in sprijinul populatiei, cu servicii medicale de calitate, accesibile in timp util, ceea ce inseamna si plasarea in proximitate. Balanta se inclina in acest mod cu precadere datorita cabinetelor de medicina de familie si laboratoarelor de analize medicale, cu puncte de recoltare in mediul rural", sustine Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
Numar unitati medicale publice per locuitor, in mediul rural
O analiza a modului in care este deservita populatia indica o situatie aparte in judetul Maramures, unde o unitate medicala publica acopera, in mediul rural, peste 90.000 de oameni. In mai bine de jumatate dintre judete (25) o unitate medicala publica raspunde nevoilor a cel putin 15.000 de oameni. Intr-un singur caz, este vorba despre judetul Arges, proportia este de o entitate medicala la 1.374 de locuitori. Media nationala este de 1 la 11.774 de oameni, in timp ce in mediul privat vorbim despre un centru medical la 961 de romani.
Numar unitati medicale private per locuitor, in mediul rural
Cand vine vorba despre dezvoltarea sistemului public, cea mai mare acoperire, raportat la populatie, este in Arges, o unitate deservind 237 de locuitori din mediul rural. La polul opus sunt Hunedoara, Caras-Severin, Harghita si Brasov.
9 din 10 unitati medicale din Romania sunt private. Sigur ca dominanta se mentine in mediul rural, cu o pondere usor diferita comparativ cu mediul urban. 91,5% din unitatile de la sate sunt private, in timp ce la oras procentul este de 89,4%.
"Dupa centrele medicale mari, din orase dens populate, lanturile de laboratoare si cabinetele individuale s-au extins in orasele mici si apoi in mediul rural si isi mentin aceasta tendinta. Scopul este facilitarea accesului pacientului la ingrijiri medicale de calitate, intr-un timp mai scurt, fara sa fie nevoit sa parcurga zeci sau sute de kilometri pana la cel mai apropiat cabinet medical. Desi exista si centre medicale complexe, cu multiple specializari, ne-am concentrat, mai degraba, pe cabinete cu servicii generale, care sa permita o prima evaluare a pacientului sau investigatii medicale de rutina, iar acolo unde se impune, sa fie indrumat catre o unitate superioara", completeaza presedintele PALMED.
Analiza, realizata pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica, arata ca in mediul rural regasim aproape 22.000 de unitati medicale, ceea ce inseamna 36% din total.
Sursa foto: Shutterstock / Monika Wisniewska
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: