Asociatia “Daruieste Viata” vrea sa refaca de la zero Spitalul de copii Marie Curie din Capitala. Anuntul a fost facut de Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, fondatoarele ONG-ului, in cadrul unei conferinte de presa.

"Am fost invizibili, dar impreuna am devenit invincibili si, de aceea, suntem acum tinta unui atac al politicienilor. Sunt in umbra noastra copiii bolnavi de cancer, parintii lor care ne-au dat mesaje de sustinere zilele acestea. Si nu doar ca suntem invincibili si politicienilor li s-a facut frica de noi, dar noi avem si o agenda secreta. La atacul acesta raspunsul nostru e aceasta agenda secreta", a declarat Carmen Uscatu, in cadrul unei conferinte de presa unde au prezentat "oamenii din umbra Daruieste Viata".

Nu poti face medicina de secolul 21 pe o infrastructura din secolul trecut, spun initiatoarele asociatiei. "Acest master plan, agenda noastra secreta, consta in refacerea de la zero a spitalului Marie Curie".

Cele doua fondatoare spun ca decizia a fost luata dupa ce Primaria Capitalei nu a consolidat unitatea, cu toate ca a alocat 13 milioane de euro toamna trecuta. “Nu doar cancerul ucide oameni, ci si infectiile nosocomiale”, au declarat acestea.

“Cea mai buna decizie din discutiile avute cu medicii, cu sefii de sectie de la "Marie Curie” si cu managementul Spitalului a fost sa construim inca o cladire pe care sa o interconectam cu cladirea care este deja ridicata si la care se realizeaza acum instalatiile, compartimentarile si fatada. Refacem un spital, Marie Curie, care a fost donat de statul polonez. Statul roman nu a facut mare lucru. PMB promisese acesti bani, doamna primar nu a vorbit deloc despre acest lucru”, a declarat Oana Gheorghiu.

Pe 9 noiembrie va veni in Romania o echipa de specialisti din Franta care va ajuta la pregatirea acestui master plan, a anuntat Carmen Uscatu, fondatoare a asociatiei “Daruieste Viata".

„Vom decide master planul pentru acest spital in care vor fi tratati copiii care au nevoie de conditii decente. Pana acum, presa ne intreba cu ce v-au ajutat autoritatile? Pentru ca nu ne-au ajutat cu nimic, am raspuns de fiecare data ca am vrea sa nu ne incurce. Mesajul este urmatorul: daca autoritatile vor sa sprijine proiectul, sa o faca in mod legal, sa se consulte cu noi”, a mai declarat Carmen Uscatu.

Video: Cine sunt oamenii din umbra Daruieste Viata: Invizibilii Invincibili!

Intrebata de jurnalisti daca au informat-o si pe Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, Carmen Uscatu a raspuns afirmativ. "Am reusit sa strecor in discutie aceasta veste, catre doamna ministru. Ea a zis 'faceti, faceti, nu ma intereseaza'", a relatat Uscatu.

Cele doua initiatoare sunt de parere ca testul pentru autoritati va fi anul viitor, atunci cand se va ajunge la partea de obtinere a autorizatiilor: "Aici vom vedea daca autoritatile vor respecta legea si nu vor incerca sa ne puna bete in roate. La anul, vom vedea clar care e pozitia dnei primar".

Carmen Uscatu: "Statului roman ii este frica de faptul ca setam niste standarde de cost"

Cu privire la cladirea care este deja ridicata in curtea spitalului Marie Curie, fondatoarele "Daruieste Viata" au dezvaluit ca ministrul Pintea, desi a promis ca va cumpara, prin programul cu Banca Mondiala, cel putin un aparat de radioterapie, acum s-a razgandit pe motiv ca nu ar fi eficient, deoarece nu sunt destui pacienti in nevoie.

"Am fost la dna ministru Pintea imediat dupa ce s-a instalat, ne-a promis ca ne introduce in proiectul cu Banca Mondiala de dotare cu aparate de radioterapie. Un aparat costa in jur de 3 milioane de euro, sunt 2 buncare, deci e nevoie de doua aparate. Atunci ne-a promis ca va asigura macar unul. Acum ne-a spus ca nu o va face, ca nu e eficient, nu sunt destui copii bolnavi de cancer", a sustinut Oana Gheorghiu.

"Dna ministru nu intelege absolut nimic din ce facem noi, primul repros a fost ca am strans banii in asociatie si ca nu i-am donat spitalului pentru a face licitatii. Statul roman nu de banii nostri are nevoie, ci de oameni competenti, ca au suficienti bani ca sa construiasca spitale. Asta e frica lor cea mai mare: ca noi le aratam ca se poate, ca vom seta niste standarde de cost", a spus si Carmen Uscatu.

Oana Gheorghiu a reiterat si amenintarile primite de la Sorina Pintea saptamana trecuta: "Pe langa faptul ca am fost certate, am fost amenintate direct. Cu Parchet, cu plangere penala, cu Curtea de Conturi, nu mai stiu cate institutii a insiruit dna ministru".

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri