Guvernul a cheltuit miliarde de lei pe sisteme de canalizare si statii de epurare a apelor uzate, in mediul rural. In multe localitati in care investitiile au fost finalizate, ele se dovedesc inutile sau inaccesibile pentru oamenii de rand, care nu isi pot permite cheltuiala cu racordarea la canalizare.

Rastul Vechi, din Judetul Dolj, e locuit in mare parte doar de batranii care nu au acceptat sa fie stramutati dupa inundatiile din 2006. Arata ca o localitate fantoma, iar pe ulitele sale, arareori intalnesti vreun tanar. Pentru oamenii de aici, investitia de 28 de milioane de lei in canalizare, facuta prin PNDL, a venit prea tarziu.

Aici au decis cei de la guvernare sa aloce 28.000.000 de lei, prin programul PNDL, pentru infiintarea unui sistem de canalizare. Conductele sunt trase la portile oamenilor, dar racordul trebuie facut pe cheltuiala fiecaruia. Este dispozitie europeana, ne explica primarul, care spune ca, unde-i lege, nu-i tocmeala. Asa ca oamenii trebuie sa faca rost de bani, adauga primarul, care nu crede ca exista vreun localnic pentru care cheltuiala sa fie prea mare, scrie Digi 24.

Iulian Silisteanu, primarul comunei Rast: Cei de la mediu, Agentia Mediului, o sa interzica aruncarea dejectiilor pe terenurile agricole. (...) Si-asa ca ori vrei, ori nu vrei, bransarea tot la retea se face. (...) Nu vad ce detinator sau ce proprietar de imobil sa nu aiba bani de bransare.

Alesul local sustine si ca multi din sat, care au deja toalete in casa, au cerut insistent aceasta investitie.

Citeste si:
Finantele anunta finalizarea planului de finantare externa pentru 2019
Ministerul Finantelor anunta...

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat valoreaza Palatul Parlamentului?