Ministerul Economiei: RADET ar putea intra in faliment de luni. Primaria trebuie sa fie pregatita

Regia Autonoma de Distributie si Transport al Energiei Termice ar putea intra luni in faliment, iar Primaria Capitalei trebuie sa fie pregatita pentru aceasta situatie, a afirmat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului, potrivit Agerpres.

"Maine vom avea o intalnire pe aceasta tema si eu vreau ca Primaria sa fie foarte constienta ca s-ar putea ca luni sa fie declarat falimentul RADET. Elcen este pregatita sa livreze energie termica, insa trebuie ca Primaria sa fie pregatita, sa gasim solutia cine sa cumpere acel agent termic. Primaria direct... Primaria sa se asigure ca toata subventia catre Elcen este platita", a spus ministrul.

El s-a aratat optimist ca se va gasi o solutie. "Sper sa nu se ajunga la falimentul RADET, insa Primaria trebuie sa fie pregatita si pentru aceasta eventualitate", a adaugat Popescu.

Context

Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, iarna lui 2019 se anunta a fi una plina de provocari. Singura sansa ca bucurestenii sa aiba apa calda si caldura este ca noul guvern sa treaca problema RADET pe lista prioritatilor, afirma analistii de la Frames, intr-o radiografie a situatiei din sistemul de termoficare al Bucurestiului.

Frames explica ca RADET se afla in prezent in faliment, iar existenta regiei este posibila doar pentru ca declararea falimentului a fost contestata in instanta. Daca contestatia va fi respinsa, falimentul va intra in vigoare, iar activitatea acesteia va fi preluata de noile societati infiintate de Municipalitate.

Citeste si:
DOCUMENT| Cîțu o acuză pe Firea de ”furt pe față”
DOCUMENT| Cîțu o acuză pe...

RADET, o regie cu peste 1,2 milioane de clienti, a ajuns in pragul falimentului, in urma subfinantarii cronice si a dezinteresului autoritatilor.

Fara o sursa de finantare sigura, RADET a acumulat datorii dupa datorii. In prezent, datoriile istorice catre ELCEN au ajuns la 3,83 miliarde de lei, iar Electrocentrale Bucuresti a fost nevoita sa intre in insolventa din cauza blocajului financiar.

Primaria ezita sa plateasca datoria, pentru ca nu isi asuma decat o parte din ea. Astfel s-a ajuns la justitie, Municipalitatea fiind chemata in judecata de catre ELCEN si administratorul special al acesteia, Sierra Quadrant.

In cealalta tabara, Primaria, RADET si administratorul acesteia contesta nivelul datoriei si paseaza aceasta situatie pe ciclicitatea creantelor.

Citeste si:
Sondaj: Jumătate dintre firmele europene se tem că vor da faliment
Sondaj: Jumătate dintre...

Sursa foto: Concept Photo / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri