Bacaul a devenit orasul cu cele mai multe picturi murale care purifica aerul din Europa, dupa ce, in doar 2 luni, 10 lucrari de arta murala au fost realizate cu vopsea Airlite. Aceasta vopsea speciala transforma substantele poluante din aer, precum oxizii de azot si de sulf, in nitrati si nitriti inofensivi, care sunt depozitati pe suprafata vopsita, pana cand sunt eliminati de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

In total, peste 700 de mp, avand capacitatea de a filtra aerul asemenea unei paduri de copaci maturi de 700 de mp, au fost pictati in cadrul proiectului ZidART, realizat de Asociatia "Ingenious Drama", cu sprijinul Primariei Municipiului Bacau. Proiectul ZidART este finantat prin programul StartONG, lansat de Kaufland Romania si implementat de asociatia Act for Tomorrow.

10 lucrari, 9 artisti, 3 scoli, o gradinita, un liceu, 2 asociatii si 2 blocuri au avut un impact pozitiv asupra intregului oras, generand un val de reactii pe care Bacaul nu l-a mai intalnit in istoria lui recenta.

Un alt aspect inovator adus de acest proiect, consta in mesajul social al lucrarilor realizate. Majoritatea sunt centrate pe transmiterea unui mesaj de solidaritate cu grupurile vulnerabile din Romania si aduc in viata culturala citadina problemele intampinate de persoanele cu dizabilitati, adolescentele insarcinate si minoritatile etnice. O alta parte a lucrarilor abordeaza teme culturale sau de mediu. Proiectul cuprinde si prima lucrare din lume dedicat nevazatorilor, tradusa in limbajul Braille.

Lucrarile au fost realizate de artisti romani printre care se numara: Obie Platon, Cristian Scutaru, Kaps Crew, Monk Ink, Andreea Toma, Le Comete, Catalin Moraru, Florin Radu, si Ronin.

“Prin ZidArt am dorit implicarea grupurilor vulnerabile in viata culturala citadina prin intelegerea conceptului de Arta Stradala si evidenterea provocarilor cu care se confrunta. De asemenea, dorim revitalizarea spatiului urban prin arta si transformarea acestuia intr-un “muzeu” in aer liber de mari dimensiuni. Dorim ca acest proiect sa devina o traditie anuala si sa aduca un numar cat mai mare de artisti de renume national si international, fapt care ar conduce la cresterea potentialui turistic al orasului si la plasarea acestuia pe harta culturii urbane din intreaga lume.” (Lucian Popa - Manager proiect ZidArt)

“Ne bucuram ca, prin sustinerea acestui proiect, am adus in Romania o noua provocare, prin intermediul careia nu doar dam culoare oraselor, ci prin intermediul artei stradale, contribuim la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon. Reactiile pozitive primite ne-au intrecut asteptarile si ne conving sa ne concentram eforturile in urmatoarea perioada pentru a sprijini replicarea a astfel de initiative in cat mai multe dintre orasele tarii.” (Andrei Cosuleanu - Presedinte Act for Tomorrow)

Vopseaua reduce costurile si consumul de energie ale aparatelor de aer conditionat si reduce emisiile de CO2, care cauzeaza schimbarile climatice. Lucrarile au proprietatea de a indeparta gramele de poluanti echivalentul a aproximativ 140 de automobile pe benzina euro 6. De asemenea, vopseaua folosita este eficienta in prevenirea asezarii murdariei pe pereti. Aceasta combate murdaria in doua moduri. Aerul descompune substantele uleioase depuse pe suprafata, impiedicand lipirea prafului de perete. In combinatie cu vopseaua, se creeaza un strat subtire de apa (datorita unei proprietati numite hidrofilicitate), care impiedica asezarea prafului si a altor particule pe suprafata, determinandu-le sa se desprinda. Mai simplu spus, Airlite creeaza o pelicula de protectie invizibila care impiedica murdaria si praful din aer sa se aseze pe suprafete. Suprafetele raman la fel de verzi ca in ziua in care au fost pictate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri