Speranta de viata in Romania este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, situandu-se cu sase ani sub media UE, potrivit unui raport privind Sanatatea in statele UE prezentat joi. Totodata, Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii din cauze tratabile dintre tarile UE, arata sursa citata.

Speranta de viata in Romania este printre cele mai scazute din UE, arata raportul anual "Starea Sanatatii in Uniunea Europeana", publicat astazi de Comisia Europeana. In timp ce media UE este de 80,9 ani, in Romania, media sperantei de viata este de 75,3 ani. Chiar daca a crescut comparativ cu anul 2000, cand speranta de viata in Romania era de 71,2%, ea ramane una dintre cele mai scazute.

Astfel, mortalitatea evitabila ridicata si numarul mare de decese din cauze care pot fi tratate indica faptul ca trebuie imbunatatit modul de abordare a factorilor de risc si ca ar trebui sporita eficacitatea serviciilor de asistenta medicala.

Mai mult, speranta de viata la nastere variaza substantial in functie de gen si de educatie. De exemplu, barbatii cu cel mai inalt nivel de educatie traiesc cu zece ani mai mult decat cei cu cel mai mic nivel de educatie.

Documentul mentioneaza ca alimentatia deficitara si lipsa activitatii fizice reprezinta o preocupare majora.

”Desi rata obezitatii la adulti este printre cele mai scazute din UE, cea in randul copiilor a crescut semnificativ in ultimii ani. Peste 30% dintre barbati (si numai 8% dintre femei) fumeaza, iar fumatul regulat in randul adolescentilor este, de asemenea, la un nivel ridicat. Si consumul de alcool este ridicat: 50% dintre barbati consuma excesiv alcool, in mod regulat. Nu au existat initiative recente privind consumul de alcool si ramane de vazut daca noua legislatie privind consumul de tutun, introdusa in 2016, va fi eficienta”, releva raportul.

Romanea, cea mai ridicata rata a mortalitatii din cauze tratabile in UE

Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii din cauze tratabile dintre tarile UE, arata raportul citat. In ceea ce priveste mortalitatea din cauze prevenibile, Romania ocupa locul al patrulea in UE la cel mai mare numar de cazuri, dupa Lituania, Letonia si Ungaria (foto jos).

Numeroase decese ar putea fi evitate printr-o mai buna preventie si prin tratament, insa Romania are un numar foarte mare de decese atat din cauze tratabile, cat si prevenibile. Tara noastra are cel mai mare numar de decese din cauze tratabile din Uniunea Europeana. Principalele cauze sunt bolile de inima, accident vascular cerebral, pneumonia si cancerul colorectal. Acest rezultat reflecta provocarile considerabile cu care se confrunta sistemul de sanatate din Romania.

In ceea ce priveste decesele care pot fi prevenite, la care Romania ocupa locul al patrulea in Uniunea Europeana, principalele cauze sunt bolile ischemice ale inimii, cancerul la plaman, precum si decesele cauzate de consumul de alcool si de accidente. Eforturile pentru imbunatatirea preventiei au avut pana acum un succes limitat in Romania, iar principalii factori care afecteaza sanatatea romanilor sunt obiceiurile alimentare nesanatoase, fumatul, consum de alcool si nivelurile scazute de fizica.

Aceste rezultate reflecta provocarile considerabile cu care se confrunta sistemul de sanatate din Romania in a furniza tratament adecvat in timp util, se arata in raportul "Starea Sanatatii in Uniunea Europeana".

Cheltuielile cu sanatatea, MINIM istoric

”Cheltuielile in ceea ce priveste sanatatea au atins un nivel minim istoric si sunt mult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE, atat pe cap de locuitor, cat si ca procent din PIB (5,2 % din PIB in 2017 fata de media UE de 9,8 %). Subfinantarea sistemului submineaza capacitatea Romaniei de a raspunde nevoilor actuale ale populatiei. Va fi din ce in ce mai dificil sa se raspunda acestor nevoi pe masura ce populatia imbatraneste, iar baza de resurse se diminueaza”, consemneaza Raportul privind starea sanatatii in UE.

Asistenta primara si comunitara sunt in continuare subdezvoltate, intrucat cheltuielile, limitate, sunt directionate catre spitale si asistenta medicala acordata in spitale. ”Ineficienta serviciilor de sanatate, inclusiv oferta excedentara de paturi de spital, subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii si integrarea deficitara a serviciilor de asistenta accentueaza aceasta situatie. Strategia nationala in domeniul sanatatii pentru perioada 2014-2020 si stimulentele financiare din partea UE sprijina furnizarea de servicii in cele mai rentabile conditii si vizeaza imbunatatirea legaturilor dintre serviciile de asistenta medicala, precum si cu alte sectoare”, se arata in raport, potrivit news.ro

O alta concluzie este aceea ca cea mai mare parte a cheltuielilor din domeniul sanatatii este finantata din fonduri publice (79 %), insa cota cheltuielilor suportate „din buzunar” (aproximativ 20 %) poate fi substantiala, in special pentru categoriile vulnerabile. Cea mai mare parte a cheltuielilor „din buzunar” se refera la produsele farmaceutice. Pe langa costuri, distributia inegala a serviciilor medicale si a lucratorilor din domeniul sanatatii ridica obstacole in calea accesului la ingrijire medicala, in special pentru cei care locuiesc in zonele rurale. Lacunele actuale in ceea ce priveste acoperirea demografica pe care o au asigurarile sociale de sanatate lasa, de asemenea, anumite grupuri expuse, cum ar fi persoanele fara carte de identitate (cu impact disproportionat asupra populatiei rome), persoanele fara venituri care nu sunt inregistrate in sistemul de prestatii sociale sau cele din economia informala care nu isi declara veniturile.

Deficitul de fort de munca ramane critic

”Deficitul de forta de munca in domeniul sanatatii ramane critic, numarul de medici si de asistente medicale fiind printre cele mai scazute din Europa. In 2018, guvernul a abordat aceasta problema printr-o Ordonanta de urgenta care prevede cresteri salariale substantiale si rapide, in urma careia salariile medicilor rezidenti din spitalele publice au crescut de peste doua ori. Ordonanta a fost adoptata ca urmare a unor proteste si se spera ca o mai buna remunerare va contribui la pastrarea personalului medical si la reducerea emigratiei. Sistemul de sanatate din Romania se confrunta si cu probleme de guvernanta. Nu exista o evaluare sistematica a performantelor si, in general, nu exista transparenta. S-au facut schimbari frecvente la in structurile de conducere, cu peste 12 ministri ai sanatatii in zece ani, precum si schimbari frecvente de management la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Toate acestea submineaza stabilitatea, coordonarea si progresul reformelor”, conchide Raportul UE.

Sursa foto: Shutterstock / ostill

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri