Fortul 13 Jilava, inchisoarea comunista careia i-au trecut pragul Corneliu Coposu, monseniorul Vladimir Ghika, mitropolitul Bartolomeu Anania, Nicolae Steinhardt sau Gheorghe Gheorghiu-Dej, va deveni muzeu, a anuntat Consiliul Judetean Ilfov printr-un comunicat de presa.

Fortul 13 Jilava a fost construit in perioada 1866-1893. Din 1907 cladirea a fost folosita ca temnita, pentru taranii arestati in timpul Rascoalei. Apoi, a devenit loc de tranzit pentru majoritatea detinutilor politici. Intre transferuri de la un penitenciar la altul sau intre procese cei arestati erau trimisi la Jilava.

Mai bine de un milion de oameni au trecut pragul inchisorii terorii- printre ei si Corneliu Coposu, monseniorul Vladimir Ghika, mitropolitul Bartolomeu Anania, Nicolae Steinhardt, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Ziua in penitenciar incepea la 5.00 si se termina la 22.00. In acest interval, detinutii nu aveau voie sa se intinda pe pat si nici macar sa se sprijine de perete. Intr-o incapere, in mod normal, intrau 50-60 de oamenii, care dormeau in paturi suprapuse. Uneori, erau inchesuiti chiar si cate 200 intr-o celula. Cine n-avea loc in pat, dormea pe jos, pe cimentul rece. Temnita a fost sapata in pamant, la 10 metri adancime, iar umezeala se simtea peste tot.

Retail jobs

Fortul 13 era locul unde detinutii cunosteau teroarea, violenta, umilinta si foamea. Unii n-au mai iesit niciodata- au murit, din cauza conditiilor dure sau au fost executati.

Din 1970 o parte din celule au fost dezafectate, iar celelalte pastrate pentru ocazii precum evenimentele din decembrie 1989. Protestatarii din Piata Revolutiei au fost retinuti si trimisi la Fortul 13.

In prezent, Fortul 13 Jilava este monument istoric, transformat in memorial. Se poate vizita, dar cu restrictii - pentru ca se trece prin curtea penitenciarului, accesul se face greoi: control la poarta, buletine si telefoane lasate la intrare.

Fosta inchisoare a terorii are nevoie de reabilitare si consolidare. Administratia Nationala a Penitenciarelor si-a dat acordul de principiu pentru ca Fortul 13 sa treaca la Consiliul Judetean Ilfov. Demersul a fost aprobat recent, in sedinta Consiliului Judetean Ilfov. Decizia finala o va lua Guvernul.

Citeste si:
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut transferul în închisoare din...
Un bărbat arestat la...

Muzeul Fortul 13 va putea fi realizat cu bani europeni, in ideea conservarii patrimoniului, a valorificarii potentialului istoric si va fi destinat turismului, anunta Consiliul Judetean Ilfov. Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri