Capitala Romaniei a retrogradat 14 pozitii in clasamentul global al Inovatiei Oraselor, ajungand pe locul 171, in timp ce Timisoara urca 36 de pozitii pana pe locul 394, mentioneaza Andreea Paul, presedintele organizatiei neguvernamentale INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

Orasul Cluj lipseste din Top 500 in mod surprinzator, precizeaza sursa citata, conform Agerpres.ro.

In acest context, INACO reitereaza propunerea de creare a "Grupurilor de Lucru pentru Economia si Orasele Viitorului", agreate anul acesta prin acorduri semnate cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri si Prefectura Bucuresti.

Potrivit organizatiei, conditiile pe care le ofera Bucuresti pentru transformarea unei idei inovatoare intr-o inovatie aplicata cu succes, la nivel regional sau global, claseaza orasul pe locul 171 la nivel mondial. In schimb, Timisoara urca 36 de pozitii si ajunge pe locul 394 in lume, dar Cluj-Napoca lipseste din topul celor mai inovatoare 500 de orase ale lumii in raportul global "Innovation Cities 2019", publicat de 2thinknow, si preluat de Forumul Economic Mondial.

Inaintea oraselor din Romania se afla capitale din regiunea noastra, precum Praga, pe locul 61 (urcare de doua locuri), Budapesta - locul 79 si Varsovia - locul 114.

"Trei factori modeleaza indicele de inovare a oraselor: capacitatea de a genera idei, de a le pune in practica si, in cele din urma, de a le comunica cu altii. Pe scurt, inovatia trece de la idee la implementare daca orasul dezvolta un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de arta, sport, muzee, natura etc.), cu o infrastructura prietenoasa aplicarii inovatiilor (transport, universitati, afaceri, capital de risc, spatii de birouri, guvernare deschisa, tehnologie etc.), si, apoi, este comunicata in piete conexe ale inovatiilor. 162 de indicatori stau la baza calcularii acestor trei factori care compun indicele de inovare a oraselor, care isi rafineaza algoritmii periodic din 2007 incoace in rapoarte globale de profil, si care nu se rezuma la examinarea inovatiei pur tehnologice sau stiintifice", explica Andreea Paul.

In fruntea clasamentului mondial al inovarii se afla, in ordine, New York, Tokio si Londra, in timp ce, la nivel european primele trei pozitii sunt ocupate de Londra, Paris si Berlin.

"New York ocupa primul loc in lume si in ultimul raport al competitivitatii urbane. O pierdere de competitivitate semnificativa a Bucurestiului a fost semnalata de INACO anul trecut, facand referire la acest ultim Raport al Competitivitatii Urbane 2017-2018, in care capitala Romaniei a cazut 16 pozitii, pe locul 188 in clasamentul mondial. Competitivitatea urbana este strans legata de dezvoltarea economica si sociala, de capacitatea de inovare. Orasele cu o infrastructura mai buna genereaza o productivitate urbana mai mare. Cresterea productivitatii urbane, la randul sau, genereaza venituri mai mari pentru cetateni, companii, autoritati locale si guvern", se noteaza in comunicatul INACO.

In viziunea specialistilor INACO, orasele mai competitive atrag talente si capital, recruteaza muncitori calificati si creeaza un ciclu de inovare si prosperitate pentru toti. "Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a oraselor este una dintre cele mai importante si provocatoare probleme actuale", sustine Andreea Paul.

Sursa foto: Dragos Asaftei / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri