Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita, intr-o scrisoare deschisa adresara catre prim-ministrul Romaniei, noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile acordate la transportul elevilor. Fundatia motiveaza solicitarea aratand ca in prezent, in Romania, 125.000 de copii fac zilnic naveta, iar distanta medie este de 18 kilometri.

Redam textul integral al scrisorii deschise formulate de FACIAS

"Stimate Domnule Prim-Ministru,

Va supunem atentiei o eroare legislativa, de natura discriminatorie, care incalca un drept esential in democratia romaneasca, respectiv dreptul la educatie.

In fiecare zi, in Romania, sunt peste 125.000 de elevi cu domiciliul in alta localitate care fac naveta zilnic pentru a ajunge la scoala, potrivit cifrelor oferite de Societatea Academica din Romania. Distanta medie la nivel national pe care trebuie sa o parcurga un elev care face naveta este de 18 kilometri.

In data de 25 iunie 2019 a fost emisa OUG nr.51/2019, care elimina transportul judetean din Legea nr. 92/2007 si prevederile care reglementau transportul judetean ca serviciu public. Acest act normativ face ca pensionarii, persoanele cu handicap, dar si, cel mai important, elevii sa aiba acces limitat la serviciile de transport, deoarece ordonanta elimina reducerile acordate pentru transportul judetean. In al doilea rand, din cauza aceleiasi ordonante, multe dintre rutele de transport, considerate neprofitabile, vor fi eliminate din traseele transportatorilor.

Astfel, pentru foarte multi dintre elevi, actul normativ inseamna ca, practic, fie vor merge la scoala pe jos, fie vor folosi cursele ocazionale. Siguranta copiilor ajunge sa fie astfel pusa sub semnul intrebarii, in cazul masinilor "de ocazie", avand cel mai recent bine-cunoscutul caz "Caracal".

In conditiile in care costurile transportului copiilor la scoala sunt de nesuportat pentru multe familii, o astfel de situatie va determina, cu siguranta, o crestere semnificativa a abandonului scolar avand in vedere ca cel putin unul din trei copii traieste in saracie lucie. In 2014, la un an dupa ce Guvernul Ponta n-a mai decontat integral abonamentele scolarilor, numarul celor care au abandonat studiile a crescut cu 4.000.

In plus Romania este, in continuare, a treia tara din Uniunea Europeana in ceea ce priveste parasirea timpurie a scolii (19,1% din populatia de 18-24 de ani). Este bine-cunoscut, de asemenea, si ca unul din cinci elevi din invatamantul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, iar peste jumatate din populatia cu varsta cuprinsa intre 15-19 ani locuieste in mediul rural, dar si ca liceele si scolile profesionale sunt situate in general in zona urbana.

In acest context, va rugam domnule Prim-Ministru sa prioritizati aceasta situatie si sa corectati cadrul legislativ prin instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile acordate la transportul elevilor."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri