Parintii care le citesc copiilor cu varste de pana la 5 ani si care in acelasi timp reduc timpul petrecut de acestia in fata tabletelor, laptop-urilor sau smartphone-urilor, ii ajuta pe acestia sa isi dezvolte semnificativ creierul, arata o serie de studii recente realizate Centrul pentru Alfabetizare si Citit din cadrul spitalului american pentru copii Cincinnati Children's Hospital.

In imaginea de mai jos poate fi vazut creierul unui prescolar caruia un ingrijitor adesea ii citeste. Zonele rosii ale scan-ului arata o crestere a organizarii substantei albe in zonele creierului responsabile de limbajul copilului – adica cele care il vor ajuta sa invete si sa isi insuseasca mai rapid informatii in timpul scolii.

In imaginea de mai jos poate fi vazut creierul unui prescolar care in general petrece doua ore pe zi jucandu-se in fata unui monitor. Partea albastra din imagine arata arata o subdezvoltare masiva si o dezorganizare a substantei albe in aceleasi zone ale creierului care il vor ajuta sa investe in timpul scolii.

Ambele imagini sunt dintr-o serie de studii recente realizate de Cincinnati Children's Hospital, citate de CNN.

Acestea sunt primele studii care ofera dovezi neurobiologice cu privire la beneficiile cititului si dezavantajele petrecerii timpului in fata monitoarelor de catre prescolari.

“Este important deoarece creierul se dezvolta cel mai rapid in primii cinci ani de viata”, a declarat John Hutton, principalul autor al studiilor. “Copii care au mai multe experiente ce le stimuleaza organizarea creierului vor avea un avantaj urias atunci cand ajung pe bancile scolilor, fiind din ce in ce mai greu pentru acestia sa recupereze timpul pierdut ulterior”, a mai adaugat doctorul.

Substanta gri a creierului contine majoritatea celulelor care “spun” corpului ce are de facut. Substanta alba reprezinta fibre, in general distribuite in ramificatii organizate, care formeaza conexiuni intre celulele creierului si restul sistemului nervos. Cresterea substantei gri si a nivelului de organizare a acesteia reprezinta un element esential pentru imbunatatirea functiei creierului de a comunica cu alte parti, crescand functionalitatea si abilitatea de insusire a informatiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri