7 lucruri care se intampla cu creierul tau atunci cand te apuci sa faci sport

Zilele petrecute in fata unui calculator la birou, timpul limitat si stresul sunt deseori folosite drept principale scuze ca sa nu incerci sa faci si putina miscare. Ceea ce probabil nu stii este faptul ca sportul te poate ajuta sa fii mai productiv la locul de munca, datorita nenumaratelor beneficii pe care acesta le are asupra organismului.

Odata ce ti-ai gasit o mica rutina saptamanala de a face miscare, ti-ai stabilit cateva reguli de baza intr-o alimentatie corecta si ai gasit suplimentele de fitness perfecte care sa te ajute sa-ti atingi telurile, vei vedea cum aceasta activitate iti va imbunatati si performantele la job.

7 lucruri care se intampla cu creierul tau atunci cand te apuci sa faci sport:

1. Te vei simti mai bine

Atunci cand vorbim despre acest termen de a te simti mai bine, nu ne referim doar la o stare de spirit indusa de un context, ci despre un proces chimic care se produce la nivelul creierului tau. Si asta pentru ca sportul te ajuta sa iti cresti serotonina si noradrenalina, eliberand in organismul tau si endorfina, un neurohormon comparat de catre specialisti cu morfina si efectele acesteia.

2. Creierul va elibera mai multe substante asociate cu placerea

In clipa in care faci sport, dopamina, un neurotransmitator puternic asociat cu sentimentul de dragoste si cu cel pe care il ai atunci cand castigi un mare premiu la loto, este eliberat in acelasi mod. Datorita acestui neurotransmitator se formeaza si dependenta unora fata de sport sau alte activitati care produc placere.

Citeste si:
15 lecții de învățat de la cele mai fericite țări din lume
15 lecții de învățat de la...

3. Iti oxigeneaza creierul

Sportul stimuleaza formarea vaselor noi de sange in organism, ceea ce face ca mai mult oxigen proaspat sa ajunga la creier, arata unele studii. Astfel, vederea, dar si capacitatile tale motorii vor fi mult imbunatatite, datorita modului in care creierul reactioneaza in urma acestui proces.

4. Vei fi mai atent

Mai multe studii au demonstrat faptul ca sportul este un mod excelent prin care poti sa-ti maresti capacitatea de a te concentra nu numai in timpul activitatilor fizice, dar si in restul timpului, precum ar fi atunci cand esti la birou. Atentia este o functie dependenta de zona prefrontala a cortexului si poate fi imbunatatita de numai o ora de exercitii fizice.

5. Iti ajuta creierul sa creasca

Daca o carte buna te ajuta sa evoluezi, sportul iti ajuta creierul sa creasca din punct de vedere organic. Creierul este format din doua componente, neuroni si celulele gliale, in traducere mai simpla caii de cursa ai creierului si celulele de sustinere. Atunci cand faci sport, cortexul se ingroasa, si asta datorita nasterii noilor celule gliale. Mai departe, acest lucru se traduce intr-o performanta mai buna a creierului, care se dezvolta ca un muschi.

6. Creierul isi dezvolta mai multe sinapse

Sinapsele reprezinta punctele de conexiune prin care neuronii comunica intre ei. Unele studii realizate pe soareci au aratat ca atunci cand sunt sunt antrenati sa parcurga labirinturi complexe care le solicita echilibru si invatare, sinapsele din creierul acestora s-au multiplicat. Aceste sinapse ajuta mai departe la o capacitate mai mare de invatare.

Citeste si:
Min.Tineretului: Vrem să trecem de la teste PCR la teste antigen...
Ministrul Tineretului: Vrem...

7. Sportul iti imbunatateste memoria

Inca din anii ‘50, specialistii au demonstrat faptul ca hipocampul este o parte importanta a creierului pentru memorie. Mai tarziu s-a descoperit faptul ca aceasta parte a creierului este una dintre cele in care celulele noi se formeaza abia atunci cand organismul ajunge la maturitate, intr-un proces care se numeste neurogeneza. Anumite studii pe soareci au aratat ca, atunci cand exista activitate fizica, procesul de neurogeneza este accelerat si astfel memoria este cu mult imbunatatita.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri