Daca ati vazut seria de filme Star Wars, stiti cu siguranta ce este un maestru Jedi si cine este printesa Leia. Ce nu stiti este ca aventurile prin care trec eroii Jedi si alegerile pe care le fac seamana foarte mult cu provocarile vietii de zi cu zi, in special cand vine vorba de gestionarea mai buna a timpului. Imaginati-va ca printesa Leia este in realitate telul la care aspirati, iar soldatii imperiali sunt provocarile cotidiene care va impiedica sa va atingeti aspiratiile.

Ce ati face daca un grup de soldati ai Imperiului ar deschide focul asupra voastra, impiedicandu-va sa o salvati pe printesa Leia. Sunteti pusi in fata unei dileme. Va puteti angaja in schimbul de focuri cu acesti soldati, dar veti pierde din vedere scopul suprem - acela de a salva printesa (in realitate este acel lucru pe care vi-l doriti cel mai mult in viata). Daca amanati prea mult misiunea de salvare, printesa va muri. La fel se intampla si in realitate cu visele, aspiratiile si proiectele importante pe care le aveti.

Dupa cum afirma Oliver Emberton pe bogul sau, in viata de zi cu zi exista o competitie intre lucrurile cu adevarat importante si cele urgente. In parabola de mai sus, printesa este bineinteles lucrul cel mai important, iar soldatii sunt lucrurile cele mai urgente, care ne distrag de la adevaratul scop.

Secretul pentru gestionarea timpului este sa ne concentram in mod sistematic pe importanta si sa reprimam pe cat posibil lucrurile urgente, dar fara importanta. Din pacate, oamenii sunt programati sa fie preocupati de acele lucruri urgente, care cer un raspuns imediat, precum ar fi alertele de pe telefon, si sa amane alte proiecte mult mai importante, cum ar fi de exemplu mersul la sala de fitness. Pentru a castiga batalia cu timpul, trebuie sa inversati aceasta tendinta si sa corectati creierul atunci cand va spune ca lucrurile urgente sunt mai importante.

Va oferim mai jos cateva sfaturi prin care puteti sa va gestionati mai bine timpul:

  • Spuneti si NU. Majoritatea dintre noi, atunci cand suntem rugati sa facem ceva, acceptam fara sa ne gandim prea mult. Simtim ca suntem mai buni daca ajutam pe cineva cu un proiect, dar nu uitati ca acest lucru va distrage atentia de la proiectele cu adevarat importante. Ar fi recomandat uneori sa sacrificati confortul social, pentru a va canaliza energia pe lucrurile care conteaza.
  • Renuntati la televizor. Nu este nevoie sa vindeti televizorul sau sa reziliati contractul de cablu, dar puteti renunta la tolanitul in fata televizoruluit pentru ore bune atunci cand nu va atrage nimic in mod deosebit. Puteti deschide televizorul doar atunci cand va doriti sa urmariti o emisiune cu adevarat buna sau un serial interesant. Cu o astfel de practica, veti putea economisi cateva mii de ore in fiecare an, ore pe care le puteti folosi pentru a lucra la proiectele importante.
  • Anulati notificarile. Tehnologia moderna a evoluat pentru a ne exploata nevoia instinctuala de urgenta. Emailul, Facebook-ul, Twitter-ul sau alte aplicatii ce emit notificari pot fi usor puse pe silent. Puteti reactiva notificarile atunci cand va permiteti sa fiti distrasi, sa zicem in pauza de pranz, dar in rest lipsa notificarilor de orice fel va spori productivitatea si concentrarea.

Sursa foto (interior): sabii laser, Shutterstock

  • Programati-va prioritatile. Oamenii sunt niste creaturi foarte ciudate cand vine vorba de gestionarea timpului. Daca trebuie sa va intalniti cu un prieten(a), atunci veti face o programare in agenda, dar daca trebuie sa faceti un lucru foarte important (nu si urgent), cum ar fi sa scrieti o carte, sa va duceti la sala sau sa lucrati pentru o afacere, atunci mai mult ca sigur nu veti trece acest lucru si in agenda.

Tratati lucrurile importante precum un zbot de avion, pe care trebuie sa il prindeti.

  • Cele mai importante lucruri se fac la inceput. Stabileste care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci (nu cel mai urgent) si incepe sa il faci chiar de astazi. Nu te pacali cu faptul ca daca termini mai intai lucrurile mai putin importante, apoi vei avea mai mult timp pentru lucrurile cu adevarat importante.
  • Mai putin volum, mai mult timp. Mereu poti gasi sute de lucruri de care te poti apuca. Secretul pentru o gestionare mai buna a timpului este sa nu faci mai mult de 1-3 lucruri pe zi si sa te tii cu indarjire de ele. Creierului tau nu ii va placea o astfel de limita, persoanele din jur te vor primi si ele suspicios. Dar este mult mai eficient sa te concentrezi pe un singur proiect, decat sa faci multi-tasking.
  • Ignora unele lucruri. Poate ca este nepoliticos sauneprofesionist, dar este mai bine, daca vrei sa iti gestionezi timpul mai eficient, sa eviti raspunsul la unele cereri, sa amani raspunsul la unele mailuri sau chiar sa iti platesti unele facturi cu intarziere. Lumea nu se va prabusi. Important este sa te concentrezi pe ce conteaza cu adevarat pentru tine.

Articol tradus si adaptat cu acordul autorului. Materialul original este disponibil pe blogul lui Oliver Emberton.

Sursa foto: Jedi master, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri