Peste 200 de ghiduri medicale sunt expirate. Protocoalele noi pentru aparaturi, descoperirile si inovatiile care impun actualizarea regulilor trebuie sa se gaseasca in ghidurile medicale. Insa, in Romania, cele mai multe astfel de ghiduri sunt neactualizate, unele chiar de zece de ani. Autoritatile stiu, dar nu au facut nimic pana acum, potrivit Digi24.ro.

Ghidurile clinice sunt recomandari esentiale de buna practica si trebuie sa cuprinda toate noutatile stiintifice internationale, toate noile directii medicale. Sunt documente de baza din care, mai apoi, in functie de specializari, spitalele extrag documentatie specifica si fac protocoale proprii.

In Romania, aproape 230 de astfel de ghiduri sunt neactualizate. Asta poate vicia actul medical pentru 22 de specialitati. Cele mai multe ghiduri depasite sunt in dermatovenerologie, obstetrica-ginecologie, neonatologie, cardiologie, anstezie si terapie intensiva. Potrivit legii sanatatii, personalul medical este obligat sa le respecte.

Acum mai bine de un an, Autoritatea Nationala pentru Management a Calitatii in Sanatate a sesizat Ministerul Sanatatii. Reprezentantii ministerului spun ca abia acum se lucreaza la actualizarea lor, dupa un an de la prima sesizare.

Citeste si:
Premieră istorică: băncile au plătit pentru “privilegiul” de a...
Premieră istorică: băncile au...
Sursa foto: Natanael Melchor | Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Noi informații despre primul caz de coronavirus din România
Setari Cookie-uri