Romania ramane statul membru al UE care trimite in blocul comunitar cele mai multe persoane active, inregistrand in 2018 o crestere de 7% al numarului de romani activi care s-au deplasat recent, comparativ cu 2017, conform raportului anual al mobilitatii fortei de munca in cadrul UE, publicat joi de Comisia Europeana.

Al doilea mare grup de persoane active care s-au deplasat recent sunt polonezii, dar ei au inregistrat o scadere de 6% fata de 2017, scrie Agerpres. Alaturi de Romania si Polonia, in 2018, cele mai importante tari care au trimis in blocul comunitar persoane active au fost Italia, Portugalia si Bulgaria. Peste 50% din persoanele care s-au mutat recent in alt stat membru din Uniunea Europeana au fost romani, polonezi, italieni sau portughezi iar impreuna ei reprezinta 6,1 milioane de persoane.

Conform raportului anual al mobilitatii fortei de munca in cadrul UE, in 2018 erau 17,6 milioane de persoane care s-au mutat recent in alt stat membru UE, din care 12,9 milioane de persoane erau de varsta activa (20-64 de ani).

Numarul persoanelor de varsta activa care s-au mutat recent in alt stat membru UE a crescut in 2018 cu 3,4%, fata de 2017, un ritm mai lent comparativ cu anii precedenti. Aceasta inseamna ca 4,2% din totalul populatiei din Uniunea Europeana traieste intr-un stat membru gazda.

Primele cinci tari care au trimis in blocul comunitar persoane de varsta activa in raport cu populatia tarii au fost Lituania, Romania, Croatia, Letonia si Estonia. In 2018, aproximativ jumatate din toate persoanele din UE care s-au mutat recent locuiau in Germania sau in Marea Britanie si inca un sfert in Spania, Italia sau Franta.

Citeste si:
Petcu, De'Longhi: Facem eforturi să păstrăm toți angajații din Cluj...
Carmen Petcu, director...

Sursa foto: Blue Planet Studio / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Viceprimarul Dan Diaconu: Timișoara testează 1.000 de probe zilnic
Setari Cookie-uri