Consumatorii casnici care primesc oferte de la furnizori pentru a trece din piata reglementata in piata concurentiala sau pentru a prelungi valabilitatea contractului pe piata libera trebuie sa fie foarte atenti la valoarea totala a facturii promise si sa analizeze ofertele mai multor furnizori, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Clientii finali casnici trebuie sa stie ca au dreptul sa isi schimbe furnizorul de energie electrica in termen de 21 de zile de la data solicitarii si ca furnizorul poate fi oricare din operatorii economici care au licenta de furnizare de pe teritoriul Romaniei, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire, conform Agerpres.ro.

Mai trebuie sa stie ca procesul de schimbare a furnizorului este unul gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife de catre companiile din energie, si ca nu implica modificari de ordin tehnic.

"Este important de retinut ca initierea procesului de schimbare a furnizorului nu poate avea loc decat dupa ce clientul final a optat pentru noul furnizor. Iar in acest sens, se recomanda ca, in prealabil, sa se solicite si sa se analizeze comparativ ofertele mai multor furnizori, astfel incat clientul final casnic sa poata alege in cunostinta de cauza oferta cea mai avantajoasa pentru el, dintre cele disponibile pe piata", sugereaza ANRE.

Retail jobs

Astfel, consumatorii trebuie sa fie foarte atenti la evaluarea totala a facturii, comparativ cu factura actuala, pentru ca ofertele furnizorilor se refera doar la pretul energiei, in timp ce factura include si tarifele de distributie, de transport, precum si alte componente, precum certificatele verzi, contributia pentru cogenerare, acciza si TVA.

Clientii trebuie sa fie atenti si la conditiile de facturare, la perioada pentru care urmeaza a se aplica tariful mentionat in oferta si la perioada pentru care urmeaza sa se incheie respectivul contract.

"Este recomandat sa se faca o analiza comparativa a informatiilor continute in ofertele de furnizare, tinand cont de pret, durata, modalitati de plata, conditii de incetare a contractului etc., astfel incat sa se poata face alegerea potrivita. Un instrument util in acest sens este aplicatia interactiva "Comparator de pret pentru ofertele de furnizare a energiei electrice" pusa la dispozitie de ANRE la pagina proprie de internet, aplicatie care este disponibila si pentru utilizatorii care au acces la magazinele Google Play si Apple Store", spun reprezentantii reglementatorului.

Citeste si:
Cum va funcționa aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru...
Cum va funcționa aplicarea...

Dupa ce convin asupra clauzelor contractuale, clientul final si furnizorul ales incheie contractul de furnizare, care isi va produce efectele de la data incetarii contractului incheiat cu furnizorul actual. Iar, in acest scop, clientul final trebuie sa notifice, in scris, actualului furnizor decizia de schimbare, precizand in mod expres data incetarii contractului de furnizare existent.

Alte clauze contractuale care necesita atentie sunt si conditiile in care partile pot renegocia clauze din contract, conditiile de incetare a contractului, precum si clauze care pot produce efecte si dupa incetarea acestuia. De asemenea, clientul final trebuie sa se asigure ca ofertele au conditii avantajoase pe intreaga perioada a contractului si ca respecta prevederile legale privind componentele care vor fi incluse in factura finala (certificate verzi, contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta, accize, TVA).

Citeste si:
Virgil Popescu: Consumatorii casnici vor plăti maximum 71 de bani...
Virgil Popescu: Vești bune...

Patru furnizori au fost amendati in 2019

Anul trecut, ANRE a primit 184 plangeri privind comportamentul reprezentantilor din teren ai furnizorilor, precum si la comportamentul furnizorilor "vechi", dupa schimbarea furnizorului (in sensul ca au emis facturi si dupa schimbarea efectiva a furnizorului), 309 plangeri privind aspecte legate de procesul propriu-zis de schimbare al furnizorului, 481 plangeri privind diverse aspecte la adresa furnizorilor ce activeaza pe piata concurentiala (in principal aspecte legate de facturarea energiei electrice) si alte 532 de plangeri privind incheierea contractelor pe piata concurentiala, fiind reclamata, cu precadere, intarzierea in ceea ce priveste incheierea/activarea/derularea propriu-zisa a contractelor.

Reprezentantii ANRE precizeaza ca, in multe cazuri, printr-o singura reclamatie, au fost reclamate mai mult aspecte dintre cele mentionate anterior.

Citeste si:
Dacian Cioloş cere demisia lui Virgil Popescu
Dacian Cioloş cere demisia...

Astfel, in anul 2019, pentru nerespectarea Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica de catre clientul final, aprobata prin Ordinul ANRE nr. 105/2014, precum si pentru nerespectarea prevederilor Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clientii finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2014, au fost aplicate 29 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 400.000 lei, unui numar de patru furnizori de energie electrica. ANRE nu mentioneaza numele acestora.

Principalele aspecte reclamate au fost tergiversarea sau blocarea procesului de schimbare a furnizorului; intarzieri in ceea ce priveste activarea/derularea contractului de furnizare a energiei electrice; situatii in care, desi s-a schimbat furnizorul, "vechiul furnizor" a continuat sa factureze energia electrica; modificarea tarifelor, desi clientul sustine ca nu a fost informat corespunzator;

Citeste si:
Amenzi de 450.000 lei aplicate de ANPC companiilor furnizoare de...
Amenzi de 450.000 lei...

"Au fost multe reclamatii privind comportamentul reprezentantilor din teren ai furnizorilor, in sensul ca petentii au mentionat ca adesea au fost pacaliti de acestia, prin diverse metode, in scopul semnarii contractelor cu furnizorul pe care il reprezenta, ca s-au utilizat datele cu caracter personal fara acordul lor, ca nu au semnat ei contractele respective", mai spun oficialii ANRE.

Oferte mai scumpe decat pe site-ul companiilor

Mai multi consumatori de energie au primit, in aceasta perioada, oferte pentru lunile urmatoare la preturi mai mari decat era afisat pe site-ul companiei si care nu se regaseau in comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE.

Contactati de AGERPRES cu privire la acest aspect, reprezentantii ANRE au precizat ca vor modifica reglementarile, astfel incat companiile sa fie obligate sa trimita oamenilor doar acele ofertele care sunt afisate si pe comparatorul de preturi.

Citeste si:
Virgil Popescu: Ar fi bine ca Cioloș să îi ceară demisia şi...
Virgil Popescu: Ar fi bine ca...

"Am extins activitatea de control si la situatia mentionata, sa vedem ce mai putem imbunatati pentru ca piata sa functioneze optim. Am constatat ca furnizorii nu publicasera pe comparatorul de preturi oferte pentru perioade care incep cu 1 martie sau cu 1 aprilie. Suntem in curs de modificare a reglementarilor, astfel incat companiile sa fie obligate sa publice si aceste oferte pe comparator. Deci, daca vor sa faca o oferta incepand cu 1 aprilie, spre exemplu, sa o treaca in comparator si abia apoi sa o trimita si consumatorilor, ca acestia sa poata analiza mai multe oferte incepand cu acea data si sa ia cea mai buna decizie", au mentionat oficialii ANRE.

Preturile reglementate, cele mai mici

In primele noua luni ale anului trecut, 455.985 de consumatori casnici au trecut din piata reglementata in piata libera, preferand sa incheie un nou contract fie cu furnizorul lor clasic, fie cu alt furnizor, iar preturi reglementate mai platesc 6.170.593 de consumatori casnici, arata datele ANRE.

In prezent, potrivit comparatorului de preturi de pe site-ul ANRE, preturile reglementate sunt cele mai mici, iar cea mai ieftina optiune pe piata libera (pentru Bucuresti) este cu 4,51% mai scumpa decat tariful reglementat.

Totusi, daca un consumator doreste sa ramana in piata reglementata, dar sa-si schimbe furnizorul traditional, el are si aceasta optiune, existand pe comparatorul preturilor si oferte de la furnizorii de ultima instanta optionali, unele mai mici cu 3% decat cele ale furnizorului clasic. Sursa foto: Shutterstock/TW Stocker

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri