Statul a implementat un sistem care va monitoriza pădurile și va elimina escalele ilegale realizate cu același aviz

Echipele de operaționalizare a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au început testările pentru modulele noului sistem de monitorizare a pădurilor, care urmărește prin GPS transporturile de marfă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, eliminând escalele ilegale realizate cu același aviz.

SUMAL 2.0 obligă la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

"În noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume. Cu aceste funcții, dar și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante”, a adăugat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

La finalul lunii mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va pune în consultare publică proiectul Hotărârii de Guvern care va sta la baza implementării sistemului peste tot în țară, imediat după finalizarea testelor.

"Retragerea certificatelor de exploatare pentru cei care sunt prinși că nu respectă legea, precum și de modificările aduse Codului Silvic privind înăsprirea sancțiunilor, sunt măsurile de care România are nevoie pentru a scăpa de abuzurile asupra pădurilor românești”, a mai spus ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Citeste si:
Reprezentant WWF: România îşi vinde pădurile pe un volum estimat...
Reprezentant WWF: România îşi...

Noul sistem simplifică munca lucrătorilor silvici din teren. Astfel, odată cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante. Noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația de astăzi.

Sursa foto: Tarcisio Schnaider / Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri