Pe 8 iulie, au fost raportate 555 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei de coronavirus, iar la ATI sunt internați 237 de pacienți. În contextul creşterii numărului de cazuri noi de infectare, autoritățile atrag atenţia asupra necesităţii respectării cu stricteţe a măsurilor de protecţie sanitară: purtarea măştii, păstrarea distanţei, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor.

Pentru a vedea cât de mult respectă recomandările autorităților, Wall-Street a mers într-un centru comercial din Capitală pentru a vedea dacă și cât de corect se poartă masca de protecție. Vestea bună este că majoritatea oamenilor poartă o mască.

Veste mai puțin bună este că peste jumătate dintre vizitatorii centrului comercial o poartă incorect, iar atunci când sunt rugați să o poarte conform recomandărilor, devin agresivi verbal: "dar cine ești tu să îmi spui mie ce trebuie să fac?".

Vestea și mai proastă este că și angajații din mall - vânzătorii, dar și oamenii de la pază, care ar trebui să îi îndemne pe clienți să folosească masca în mod corect, o poartă, de asemenea, sub nas sau chiar sub barbă.

Vestea cea mai proastă este că, chiar angajații restaurantelor pregătesc mâncarea pentru delivery cu aproape niciun fel de protecție, masca protejând doar zona gâtului, una deloc contagioasă.

Care sunt regulile pentru utilizarea și înlăturarea corespunzătoare a măștii

Măștile medicale sunt proiectate în așa fel încât să acopere atât gura, cât și nasul, oferind astfel o protecție ridicată, blocând picăturile sau particulele de salivă care pot fi purtătoare de virusuri.

Regulile pentru utilizarea și înlăturarea corespunzătoare a măștii:

  • Înainte de a pune masca, trebuie să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun, ori să le dezinfectați cu soluție pe bază de alcool.
  • Apucați masca de șnurul acesteia și evitați să o atingeți! Trebuie să vă asigurați că masca va fi pusă corespunzător, cu partea colorată spre exterior.
  • Așezați masca cu partea metalică spre nas, apoi fixați acea parte a măștii cât mai bine pe nas.
  • Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia și să fie cât mai bine fixată pe față.
  • Dacă masca este defectă, nu o folosiți!
  • Dacă masca devine umedă, trebuie să o schimbați! Măștile de unică folosință nu trebuie refolosite!
  • Schimbați masca la fiecare 3 sau 4 ore!
  • Pentru a arunca masca, trebuie să o apucați doar de șnur atunci când o dați jos și să o aruncați la un coș cu capac. După ce ați aruncat masca, trebuie să vă spălați pe mâini sau să vă dezinfectați cu o soluție pe bază de alcool.
  • Nu atingeți fața imediat după ce ați aruncat masca, fără a vă dezinfecta sau spăla mâinile!

Amenzi de până la 2.500 de lei pentru nepurtarea măștii în mall

Persoanele care intră într-un centru comercial fără mască, riscă o amendă între 500 și 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă. Dacă sunt sancționate, pot plăti jumătatea din amenda aplicată de agentul constatator în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal de contravenție.

Mallurile s-au redeschis pe 15 iunie, odată cu cel de-al treilea val de măsuri de relaxare din România. Anterior, din 15 mai, fusese permisă funcționarea centrelor comerciale mai mici de 15.000 mp, cu magazine individuale de sub 500 mp fiecare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri